ANT: Braşovul are nevoie de o strategie de marketing în turism. Râşnovul – exemplu de bune practici

0
780

Braşovul trebuie să vină cu o strategie de dezvoltare din punct de vedere turistic, o strategie de marketing care să integreze toate produsele turistice din judeţ, a declarat, ieri, la Braşov, preşedintele Autorităţii Naţionale de Turism (ANT), Anca Pavel Nedea, în cadrul conferinţei „Managementul Destinaţiilor: Online şi Offline”, organizată de Autoritatea Naţională pentru Turism, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc.

Modelul integrat de la Râşnov 
Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean, a declarat, ieri, că îşi doreşte ca modelul Râşnovului, oraş pe care l-a condus mai bine de zece ani, să fie replicat în tot Braşovul. „În 2004, când am ajuns primar, în Râşnov erau doar 100 de locuri de cazare, iar acum ne apropiem de 2.500. Am trecut, ca multe alte oraşe, printr-o perioadă în care industria a trecut de la stat la privat, s-a ajuns la un număr mare de şomeri. Acum, Râşnovul este a treia staţiune turistică din judeţul Braşov, după cele două – Poiana Braşov şi Predeal, cu o tradiţie mult mai mare în acest sens, primind statutul încă din perioada comunistă. Putem spune că Râşnovul a contribuit din plin la faptul că Braşovul a devenit cel mai important judeţ al ţării din punct de vedere turistic şi când afirm asta mă gândesc la faptul că la munte se face turism pe întreaga perioadă a anului. Am accesat fonduri europene pentru a transforma Râşnovul într-o destinaţie turistică importantă, cu multe obiective, dar şi cu un bogat calendar de evenimente culturale şi sportive care aduc mulţi vizitatori.
Un exemplu al ascensiunii constante este faptul că vom ajunge anul acesta la 400.000 de turişti”, a declarat Adrian Veştea. De altfel, Anca Pavel Nedea s-a aflat miercuri, pentru mai bine de jumătate de zi la Râşnov, un loc de care s-a arătat încântată, declarând: „Mi-am rezervat jumătate de zi pentru a veni în judeţul Braşov ceva mai repede de această conferinţă şi nu mi-a părut rău. Trebuie să mărturisesc că vin la Râşnov în fiecare an, pentru sunt pasionată de motociclism, iar aici este o manifestare importantă. Odată cu această vizită am avut din nou ocazia să vorbesc despre modelul integrat care există la Râşnov. Este, fără doar şi poate, un model în destinaţii mici, dar şi ceva mai mari. Am văzut de la an la an cum au crescut obiectivele. S-a pornit de la un atribut specific destinaţiei şi anume Cetatea, în jurul căreia s-a refăcut zona centrului vechi. S-au dezvoltat apoi şi alte activităţi, au venit privaţii, aşa a apărut Dino Parc, un obiectiv important care face parte dintr-o situaţie «win-win» cu Cetatea, generând o circulaţie exponenţial crescută în ultima perioadă. Contează enorm şi peştera Valea Cetăţii şi îi sfătuiesc pe cei care nu au ajuns acolo să o facă în cel mai scurt timp, pentru că accesul e facil. Cumva, «s-au aliniat planetele», însă acest lucru nu s-a realizat întâmplător, ci prin implicarea unor oameni inimoşi. De altfel, la Râşnov e oarecum invers faţă de tipicul din România, localnicii reacţionând ceva mai greu faţă de autorităţile care se mişcă foarte bine. Următorul pas ar fi înflorirea mai multor business-uri care să ajute administraţia locală. Există o asociaţie foarte activă, un centru naţional de informare turistică, de asemenea foarte activ, există suport, aşteptăm cu toţii participarea oamenilor”.
ant_google_004

mai mult la :  www.bzb.ro

Lasă un răspuns