Aplauze la scenă deschisă și 7.000 de spectatori la Festivalul de Film și Istorii Râșnov

0
720

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului de Film și Istorii Râșnov (FFIR), care a avut loc, între 28 iulie și 6 august 2017, în Cinematograful Amza Pellea, Piața Unirii, Centrul Educațional Schubz și Grădina Cetății, a fost un real succes. Anul acesta, evenimentul a cuprins 21 de dezbateri, paneluri și prelegeri memorabile, 44 de proiecții de film încărcate de emoție ,inclusiv avanpremiera documentarului „Brașov 1987. Doi ani prea devreme”, 1 salon de carte și 15 concerte. La FFIR 2017, au participat aproximativ 7.000 de spectatori, în timp ce 30 de tineri din România şi Republica Moldova au fost cursanţii Şcolii de Vară Astra 2017.

Printre momentele notabile ale ediției cu numărul 9 și cu nume nou, se numără proiecția matinală (ora 9 a dimineții primei duminici a festivalului) a primului film de ficțiune din istoria cinema-ului românesc, Independența României, la care au asistat 90 de spectatori. Cinci ore mai târziu, Nae Caranfil era aplaudat de o sală plină după proiecția filmului său «Restul e tăcere», al cărui subiect porneşte tocmai de la producția filmului Independența României. Cineastul a ales, de asemenea, să prezinte la FFIR, în premieră absolută, o variantă work-in-progress a primului episod dintr-un viitor serial TV în 12 episoade, Anii de sâmbătă seara, al cărui scenariu va fi semnat Nae Caranfil. Episodul a fost proiectat în Cinematograful Amza Pellea din Râşnov în prezența scenaristului, a regizorului Dragoș Buliga, a producătorului Andrei Boncea, a actorilor Anghel Damian, Ioana Bugarin și Daniel Achim, cu toții aplaudați minute în șir de spectatorii prezenți în sală”, a declarat Mihai Dragomir, coordonatorul festivalului.

„Novembriștii”, aplaudați în picioare

Momentul de maximum din punct de vedere emoţional a fost atins în ultima zi, când, în sala neîncăpătoare a cinematografului, peste 200 spectatori, printre care şi ambasadorul Statelor Unite, E. S. Hans Klemm, i-au aplaudat în picioare pe 21 dintre muncitorii braşoveni, arestaţi şi condamnaţi pentru participarea la revolta anticomunistă din noiembrie 1987. „Ei au fost prezenţi în sală pentru a viziona şi a comenta documentarul «Braşov 1987. Doi ani prea devreme», realizat de consilierul ştiinţific al FFIR, Liviu Tofan, şi proiectat în premieră la Râşnov”, a precizat Dragomir.

http://www.mytex.ro/stiri/273-cultura/556722-brasov-aplauze-la-scena-deschisa-si-7-000-de-spectatori-la-festivalul-de-film-si-istorii-rasnov.html

Lasă un răspuns