„Braşov 1987 – doi ani prea devreme”, documentar despre Revolta de la Braşov, în avanpremieră, la Festivalul de Film şi Istorii Râşnov

0
735
Miercuri, la Cărtureşti Verona, a avut loc o conferinţă de presă despre Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov (FFIR), care va avea loc între 28 iulie şi 6 august, în grădina Cetăţii Râşnov, la cinematograful Amza Pellea, în Biserica Evanghelică şi în Piaţa Unirii din oraş. La conferinţă au vorbit Irina Margareta Nistor- consultant în cinematografie al festivalului, organizatorul Sorin Mîndruţescu şi coordonatorul Mihai Dragomir.
Râşnov este mai mult decât un festival de film istoric. De fapt, noi vorbim acolo de mai multe istorii, în niciun caz despre o istorie oficială. Avem parte de istorii diverse, personale…” a spus Mihai Dagomir, coordonatorul FFIR.

În cadrul conferinţei de presă, organizatorii au povestit despre evenimentele care se vor desfăşura în cadrul festivalului, printre care şi proiecţia filmului despre evenimentele de la 15 noiembrie 1987, de la Braşov. Odată cu această peliculă, regizată de Liviu Tofan, festivalul a intrat în zona de producţie de film, proiectul fiind demarat anul trecut, în toamnă, alături de Muzeul de Istorie Braşov şi Televiziunea Română. Mihai Dragomir, coordonatorul FFIR, a precizat că avanpremiera filmului, intitulat

„Braşov 1987 – doi ani prea devreme”, va avea loc pe 6 august, urmând să fie difuzat de către Televiziunea Română, pe 15 noiembrie 2017, odată cu împlinirea a 30 de ani de la Revolta de la Braşov. Dragomir a subliniat că, din păcate, un astfel de eveniment important este adesea uitat.

Luând cuvântul, Sorin Mîndruţescu, Country Leader la Oracle România şi organizator al festivalului, a povestit despre munca de documentare din spatele filmului despre revolta de la Braşov, menţionând că au ajuns să ia legătura cu diverşi actanţi la acest eveniment, inclusiv membri ai Securităţii sau ai Miliţiei. După acţiunile de protest împotriva politicilor sociale şi economice impuse de Nicolae Ceauşescu, din noiembrie 1987, 61 de oameni au fost arestaţi, toţi fiind muncitori. Dragomir a completat că au reuşit să ia legătura şi cu un geamgiu care a schimbat geamurile după noaptea de 15 noiembrie, când protestatarii le-au spart la Întreprinderea de autocamioane Steagul Roşu sau la Clădirea Comitetului Judeţean de Partid.

Citeste mai mult: adev.ro/os9a1r

Lasă un răspuns