Râşnovul, noua vedetă a judeţului Braşov: locul unde legendele medievale se îmbină cu distracţia. Atracţia verii, festivalul de film istoric

0
800

În ultimii ani, oraşul Râşnov a devenit o atracţie turistică majoră. Fortificaţia medievală, parcul de dinozauri unic în Europa, deschis recent la poalele cetăţii, singura peşteră din România iluminată cu leduri şi numeroasele trasee montane din zonă sunt câteva dintre ofertele turistice ale localităţii.

O vizită la Cetatea Râşnov, principala atracţie a oraşului, trebuie să înceapă neapărat cu o călătorie cu cremaliera, un lift în plan înclinat, aşa cum au şi marile castele ale Europei. Cremaliera, inaugurată în luna iunie şi realizată cu fonduri europene, pleacă de lângă Casa de Cultură din Râşnov. Călătoria nu durează mult, dar oferă o privelişte superbă atât a cetăţii, cât şi a zonei Râşnovului, denumită şi Valea Trandafirilor. O călătorie cu cremaliera costă 12 lei de persoană pentru adulţi şi 6 lei pentru copii. La Râşnov, oraş situat la 20 de kilometri de Braşov, se poate ajunge uşor pe DN 73, drumul care duce şi spre Bran.

Odată intraţi în Cetatea Râşnov, vă puteţi plimba pe aleile înguste şi pietruite şi veţi descoperi cum trăiau strămoşii noştri acum sute de ani. Cetatea este atestată încă de la 1335. Veţi putea vedea case din piatră vechi de aproape 700 de ani, odăi de doi-trei metri pătraţi cu ziduri groase de câţiva metri. Din turnurile cetăţii, care au fost adevărate bastioane de apărare împotriva invadatorilor, mai ales a tătarilor, veţi putea admira priveliştea în toată spendoarea ei. Cetatea Râşnov nu a fost niciodată cucerită, datorită poziţiei sale extraordinare. Din orice colţ, se vede toată zona astfel că invadatorii erau observaţi înainte să se apropie prea mult.

Secretele cetăţii, deţinute de străjeri

Gheorghe Samoilă, râşnovean din tată-n fiu, este unul dintre străjerii de la Cetatea Râşnov care cunosc multe dintre poveştile şi legendele fortăreţei. De exemplu, una dintre istorii este despre cum se fereau oamenii pe vremuri de vrăjitoarele care păzeau comorile ascunse în pădurea de lângă cetate. Pe vremuri, oamenii care intrau în pădure la cules de fructe sau ciuperci nu plecau de acasă fără usturoi la gât. Gheorghe Samoilă a amenajat şi un muzeu în cetate. A colecţionat monede, costume vechi, dar şi armuri, insigne şi trofee. Cea mai veche dintre monedele sale este un „crăiţar“ din anul 1760, iar cea mai valoroasă este una din argint cu chipul lui Carol I.

Legenda sângeroasă a fântânii

Cel mai mare mister de la Râşnov este ţesut în jurul fântânii din cetate, despre care legendele spun că ar avea 147 de metri adâncime, adică aproximativ cât un bloc cu 40 de etaje. Despre ea se mai spune că ar ascunde o mare comoară, dar nimeni nu se încumetă să coboare atât de adânc în subteran pentru a vedea dacă aceasta există sau nu.

Legenda locului arată că fântâna a fost construită de doi prizonieri turci care au lucrat la ea aproape 15 ani. Se spune că li s-a promis că dacă termină lucrarea vor fi eliberaţi. Tot legenda spune că, după ce au ajuns la o adâncime de 147 de metri, prizonierii au fost eliberaţi. Datele istorice confirmă faptul că fântâna a fost construită în 15 ani, între 1625 şi 1640, dar că are doar 75 de metri adâncime. Se mai spune că pe pereţii fântânii, prizonierii turci ar fi scris mai multe versete din Coran. Potrivit aceleiaşi legende, în fântână au fost ascunşi saci întregi de galbeni care şi astăzi ar mai fi acolo.

O plimbare prin natură

Odată ce aţi teminat turul cetăţii, nu rataţi ocazia ca la ieşire să vă fotografiaţi la panourile care vă transformă pe loc în străjeri sau în soldaţi cu armuri grele de metal. La plecare, puteţi lua trenuleţul pentru turişti care vă  duce la poalele cetăţii sau puteţi face o plimbare pe jos pe aleea care trece prin mijlocul pădurii. Drumul nu durează decât câteva minute şi este o metodă perfectă pentru a vă răcori. Cetatea Râşnov este deschisă publicului zilnic, între orele 10.00 şi 20.00, iar taxa de intrare este de 10 lei. Cetatea a fost vizitată anul acesta de 137.500 de turişti, cu aproape 35.000 mai mulţi
decât în tot anul 2014.

Dino Parc, cel mai mare din sud-estul Europei

În luna iunie, chiar lângă Cetatea Râşnov, s-a deschis cel mai mare parc cu dinozauri din sud-estul Europei. Cei 45 de dinozauri sunt aşezaţi în ordinea epocii lor. Practic, un tur al Dino Parc reprezintă o excursie de-a lungul a 350 de milioane de ani. Primii sunt dinozaurii care au trăit acum 400 de milioane de ani, iar pe rând se dezvăluie cei mai tineri. Ultimul, dar şi cel mai cunoscut, T-rex, încheie turul spectaculos. Fiecare dinozaur are şi o plăcuţă specială, iar vizitatorii pot afla când a trăit, ce mânca, ce duşmani avea şi care sunt dimensiunile lui, inclusiv greutatea. Sunt şi ghizi speciali care vă vor răspunde la orice fel de întrebări. Cel mai mare dinozaur are 30 de metri lungime şi 15 metri înălţime. Se numeşte Diplodocus şi a trăit în Jura­sic. Şi ceilalţi au dimensiuni impresionante, între 2 şi 20 de metri. Vizitatorii vor putea să-l vadă şi pe strămoşul uriaş al crocodilului.

Pe lângă dinozauri, există căsuţe suspendate în copaci unde copiii pot picta dinozauri sau pot face decupaje tip traforaj, un traseu de escaladă şi un loc de joacă. Parcul este deschis zilnic, între orele 9.30 şi 20.00. Biletul de intrare costă 28 de lei, cu reducere la 22 de lei pentru copii. Cei mai mici de 3 ani au intrarea gratuită. În mai puţin de două luni de la deschidere, parcul a fost vizitat de 51.000 de persoane.

De la 1 august, la Parcul cu Dinozauri vă aşteaptă singurul cinematograf 9D din ţară, unde vor fi proiectate filme scurte, de cinci minute, cu efecte speciale. De asemenea, copiii vor avea la dispoziţie o sală interactivă, unde vor putea face desene virtuale.

Festivalul de Film Istoric, atracţia verii la Râşnov

Festivalul de Film Istoric, care atrage turişti din toată lumea, începe pe 31 iulie. Vreme de zece zile, sunt proiectate 46 de pelicule atât la Cetatea Râşnov, cât şi la Cinematograful „Amza Pellea“ din oraş. Peliculele respectă temele festivalului din acest an: Uniune vs. Secesiune, Papa Ioan Paul al II-lea, Hiroshima, Genocidul Armean şi 50 de ani de la venirea la putere a lui Nicolae Ceauşescu. Cei mici vor putea participa la un atelier de benzi desenate. Între 7 şi 9 august, vor fi şi câteva reconstituiri istorice ale bătăliilor celebre din Războiul de Secesiune din SUA, dar şi ale războaielor conduse de Napoleon. Intrarea publicului este liberă. „Este un festival unic în România, cu un profil foarte clar definit, iar din câte ştiu, este al doilea festival de acest gen din Europa, după cel din Franţa. Nu este doar un festival de film, ci şi unul de muzică, deoarece în fiecare zi va fi susţinut câte un concert şi, totodată, în cadrul evenimentului este organizată şi cea mai mare şcoală de vară din România, atât în ceea ce priveşte conceptul şi temele abordate, cât şi instituţiile implicate şi lectorii care vor susţine cursuri“, a explicat Nicolae Pepene, iniţiatorul festivalului.

Cheile Râşnoavei se află la cinci kilometri de oraşul Râşnov şi, de aici, se poate porni în drumeţii spre Cabana Trei Brazi, Predeal sau Poiana Braşov. Drumeţiile durează între o oră şi jumătate şi şapte ore, în funcţie de traseul ales. Dacă sunteţi cu maşina, puteţi merge până la Zărneşti, de unde puteţi porni în drumeţii în Masivul Piatra Craiului.

O altă zonă superbă şi numai bună pentru plimbare este Valea Glăjăriei care oferă o privelişte superbă asupra Bucegilor. Pe Valea Glăjăriei puteţi face plimbări scurte pe alei de munte şi puteţi reveni la Râşnov. O plimbare poate dura şi două ore. Puteţi alege trasee spre Diham, Buşteni, Mălăieşti sau Bran.

http://m.adevarul.ro/locale/brasov/foto-video-rasnovul-noua-vedeta-judetuluibrasov-locul-legendele-medievale-imbina-distractia-atractia-verii-festivalul-film-istoric-1_55bb549bf5eaafab2c1f8cc9/index.html

Lasă un răspuns