Restaurare, nu reconstrucţie, la Cetatea Râşnov. Există şansa ca obiectivul turistic să nu fie închis din 2019

0
767

Proiectul tehnic va fi transmis în scurt timp spre avizare, la Ministerul Culturii. Lucrările ar putea începe chiar din această iarnă.

Proiectul de restaurare a Cetăţii Râşnov a trecut de o etapă importantă, elaborarea proiectului tehnic, iar primarul Râşnovului, Liviu Butnariu, a anunţat joi că nu este exclus ca până la primăvară să înceapă lucrările. Condiţia este, însă, ca toate avizele necesare să fie eliberate cât mai repede. „În 20 noiembrie a primit forma finală a proiectului tehnic pentru restaurarea Incintei de Vest (cunoscută sub numele Cetatea de Sus) a Cetăţii, urmând ca în termen de 7 zile de la această dată să dăm acordul final. Apoi va trebui să obţinem avizele pentru lucrări, inclusiv de la Ministerul Culturii, pentru că Cetatea Râşnov este monument istoric de importanţă naţională. Practic, dacă noi obţinem repede aceste avize, vom putea începe lucrările încă din această iarnă, pentru că sunt intervenţii ce se pot realiza şi în sezonul rece. În această perioadă se pot demola amenajările şi construcţiile ilegale realizate în perioada 2000 – 2006. De exemplu, în zona fântânii din cetate, fostul administrator a realizat nişte construcţii neautorizate, în care dorea să amenajeze un restaurant. Aceste clădiri vor fi demolate”, a anunţat primarul.

Cetatea ar putea rămâne deschisă şi în timpul lucrărilor  
Totodată, el a afirmat că acum se poartă discuţii cu constructorul ca, în perioada lucrărilor, să nu fie închisă toată incinta, aşa cum prevedea planul iniţial. „Vom vedea dacă este posibil să fie închise numai sectoarele pe care se realizează intervenţiile, iar cele neafectate de lucrări să rămână deschise. Oricum indiferent de ce decizie vom lua în ceea ce priveşte Incinta de Vest, grădina cetăţii va fi deschisă anul viitor, astfel încât să poată găzdui evenimentele culturale”, a mai spus primarul.
Lucrările la Cetate sunt planificate pentru o perioadă de 27 de luni care curg de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Acest lucru se va întâmpla cel mai devreme în ianuarie – februarie 2019, având în vedere că acum este în curs etapa de proiectare din contract, estimată la 6 luni, începând cu august 2018, când s-au semnat actele cu constructorul desemnat prin licitaţie.

 

Se va evita reconstruirea unor porţiuni de zid
Contractul pentru proiectarea şi executarea lucrărilor de restaurare şi refuncţionalizare a Incintei de Vest a Cetăţii Râşnov (Cetatea de Sus), în valoare de 13.345.912 lei, cu tot cu TVA, a fost semnat în luna august cu Asocierea Romconstruct Group SRL (SC Romconstruct Group SRL, SC Concas SA, SC Crindesign Proiect SRL).
Conform contractului, în primă fază a fost elaborat proiectul tehnic, varianta iniţială a acestuia transmisă de primărie înapoi constructorului, pentru modificarea mai multor soluţii tehnice. În toate etapele de implementare, proiectul este supervizat de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov. De altfel, directorul instituţiei, istoricul Nicolae Pepene, a afirmat că viziunea acestui proiect este restaurarea, nu reconstruirea unor elemente: „Proiectul are în vedere o intervenţie cât mai redusă asupra zidurilor istorice. Acolo unde este  absolut necesar vor fi realizate lucrări de  consolidare a unor porţiuni din ziduri, interveniţii pentru care se vor folosi materiale adecvate. Se va evita reconstruirea unor porţiuni de zid”.

Turnul Gotic: 13 metri după terminarea lucrărilor
Tot prin acest proiect, vor fi reconstruite şi unele clădiri, mai exact, un turn dinspre Valea Cetăţii (de lângă Turnul Armelor), care s-a prăbuşit în perioada în care monumentul era în administrarea investitorului italian. Va fi reconstruit şi Turnul Gotic, cel mai vechi din cetate, precum şi turnul adosat. După finalizarea lucrărilor, Turnul Gotic va avea o înălţime de peste 13 metri deasupra solului (inclusiv acoperişul). De asemenea, va exista şi un „subsol”, până la adâncimea de 3 metri. Proiectul mai prevede şi reconstruirea unei căsuţe din incinta Cetăţii de Sus, pentru aceasta din urmă existând „un martor foto”, din secolul al XIX-lea. Părţile ce urmează a fi reconstruite vor fi evidenţiate pe faţada viitoarei construcţii.

Se vor utiliza materiale şi tehnologii tradiţionale
Pentru efectuarea lucrărilor va fi folosit „mortar negru” de var – obţinut printr-o tehnologie tradiţională de ardere a pietrei de var. Cheresteaua pentru planşee, podine, scări, balustrade, tâmplărie vor fi realizate din  lemn de stejar, îmbinările urmând a fi făcute conform tehnologiilor tradiţionale.
Un element spectaculos al proiectului este refacerea structurii defensive de tip „gură de lup”, de la intrarea în Cetatea de Sus. Conform proiectului, acesta va fi acoperită cu sticlă securizată şi va beneficia de un iluminat special.

Modalităţi de informare pentru toate categoriile de vizitatori
În ceea ce priveşte valorificarea Cetăţii, în proiect sunt prevăzute mai multe amenajări muzeale. „Practic, destinaţia muzeală va fi extinsă la aproape toată cetatea. Pe lângă muzeul principal, în căsuţe vor fi create spaţii care vor permite reconstituiri, butaforii cu scene de viaţă din Evul Mediu”, a mai spus directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, Nicolae Pepene.
Din proiectul de amenajare a spaţiilor muzeale nu vor lipsi tehnologiile moderne, astfel încât vizitatorii să beneficieze de cât mai multe informaţii. Printre altele, vor fi sisteme de tip „info-touch”. Totodată, pentru turiştii cu deficienţe de vedere, vor exista etichete în alfabetul Braille.
Pentru restaurarea, conservarea şi refuncţionalizarea Cetăţii, anul trecut, Primăria Râşnov a obţinut o finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020. Valoarea totală a cererii de finanţare este de 16.004.094 lei, Primăria Râşnov urmând să asigure suma de 766.628 lei, reprezentând cofinanţarea de 2%. Perioada de implementare a proiectului este de 38 de luni de la data semnării contractului de finanţare – 30 iunie 2017.

 

sursa :  www.bzb.ro

Lasă un răspuns