Unul dintre cele mai noi proiecte ale Râşnovului, pepiniera construită de Primărie la poalele masivului Postăvarul, se pregăteşte să dea primele generaţii de puieţi. Pe o solă exterioară, amenajată de tehnicieni, au fost cultivate seminţele de jir care, la anul, vor da primii puieţi de fag. Pepiniera are o capacitate anuală de până la 35.000 de puieţi de brad, molid şi fag.
În ciuda vremii, capricioasă şi destul de rece, angajaţii pepinierei au pregătit o solă în aer liber pentru prima cultură de anul următor.
„Prima activitate de însămânţare de la pepiniera din Râşnov a început cu o suprafaţă de 300 de metri pătraţi, pe care au fost cultivate 40 de kilograme de jir, iar producţia aştetpată în primăvară va fi de peste 10.000 de puieţi de fag”, relatează Sorina Secelean – reporter Digi24 Braşov.
Asta se întâmplă pentru că fagul nu este pretenţios şi, în general, se regenerează natural foarte repede. Pentru brad şi molid, celelalte specii care predomină în zonă, seminţele vor fi cultivate în solar, unde vor sta maximum doi ani. De abia după alţi trei ani în solele exterioare puieţii vor putea fi folosiţi la împădurire.
„Capacitatea totală proiectată este de 10.000 de puieţi de fag şi 25.000 de răşinoase, aici intrând 14.000 de puieţi de brad, 5.000 de molid şi 1.000 de pin, undeva la 35.000 de puieţi, pe an”, spune Adrian Tudor – responsabil cultură, Ocolul Silvic Râşnov.
„Ocolul Silvic Râşnov administrează 7.000 de hectare, dintre care 6.300 sunt ale Primăriei Râşnov. În general, beneficiem de o regenerare naturală foarte bună, astfel încât suprafeţele pe care le completăm la plantat sunt de patru, cinci, până în şapte hectare, niciodată nu am plantat mai mult de şapte hectare”, spune Adrian Apostu – şef Ocol Silvic Râşnov RA.
mai mult la : http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Brasov/Stiri/Prima+insamantare+la+pepiniera+Rasnov