Mulţi râşnoveni au un loc preferat de relaxare, o „oază de linişte” în mijlocul pădurii, unde merg pentru linişte, dar şi pentru peisajul de basm.
„Bisericuţa Păgânilor” este o formaţiune stâncoasă, loc în care legenda spune că nişte turci, scăpaţi cu viaţă după un atac eşuat asupra cetăţii ţărăneşti de la Râşnov, îşi făcuseră loc de rugăciune.
Cei câţiva călăreţi refugiaţi se temeau că vor fi prinşi de locuitorii Ţării Bârsei şi s-au ascuns într-o peşteră. Astfel au rămas ascunşi o vreme în pădure şi au ridicat o masă de piatră pentru ofrandă şi o casă, de aici numele locului, păstrat până azi.
„Pe drumul din Râşnov spre Poiană există o piatră stranie. Popular, acel loc se numeşte şi astăzi «Bisericuţa Păgânilor». Se spune că, în cele mai vechi timpuri păgâne, aici ar fi fost într-adevăr un templu. Atunci, oamenii sălbatici bântuiau prin aceste păduri întunecate. Mai târziu, oamenii pădurii au dispărut. Nu se ştie ce s-a întâmplat cu ei, însă a rămas amintirea locului, unde se spune că a fost odinioară «Bisericuţa păgânilor»”, spune o descriere a locului, într-o înşiruire de legende ale Ţării Bârsei.
„Este un loc minunat, unde obişnuiesc să merg de multe ori. O fac pentru linişte, pentru peisaj. Pentru mulţi râşnoveni reprezintă un loc drag, unde vin la final de săptămână sau atunci când au ceva timp liber”, ne-a spus Bogdan Proca, pompier în cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Râşnov.