Turiştii care au venit la Râşnov au avut parte de o luptă autentică între daci şi romani. Asociaţia Terra Dacica Aeterna a prezentat în cele mai mici detalii costumele de luptă, armamentul, dar şi asaltul asupra Comidavei. Spectacolul a fost unul total, iar dacă l-aţi ratat mai aveţi timp să îl vedeţi şi duminică.
Cetatea Râşnov, unde în urmă cu 2000 de ani a fost o cetate dacică, găzduieşte Festivalului Dacic Comidava, prezentat de Asociaţia Terra Dacica Aeterna. Astăzi, istoricul Andrei Pogăceaş a ţinut practic o lecţie deschisă de istorie, presărată cu puţine glume spre deliciul spectatorilor. Turiştii au fost extrem de încântaţi şi spun că istoria ar fi materia preferată a multor copii, dacă s-ar prezenta aşa şi la şcoală. Andrei Pogăceaş a prezentat în detaliu costumele şi armele de luptă care sunt copii fidele ale celor de acum 2000 de ani. Au fost respectate absolut toate detaliile, chiar şi cele de greutate. După prezentarea luptătorilor, a urmat lupta corp la corp, unu la unu între daci şi romani. Punctul culminant a fost tentativa romanilor de a cuceri aşezarea dacică, spetacol aplaudat la scenă deschisă. „Primele reconstituiri le-au făcut chiar romanii antici în amfiteatrele lor, în Coloseum. Puneau în scneă bătăliile lor folosindu-se de gladiatori şi de sclavi, iar uneori se lăsa cu masacre serioase. Aceste activităţi de reconstituire istorică au luat amploare în secolul XX în Europa.
La noi au început după anii 90, dar mai ales pe la începutul anilor 2000 cu trupe din Bucureşti. Era vorba despre prezentarea armatei române din secolul XIX şi din primul răzbioi mondial“, Andrei Pogăceaş, doctor în istorie, vicepreşedinte Asociaţia Terra Dacica Aeterna, care a pus în scenă luptele. Istoricul spune că totul a început din pasiune şi respect pentru istorie „Asociaţia a fost înfiinţată de Paul Cheptea, care este un mare pasionat de istorie romană. El s-a apucat să îşi un echiopament de legionar. Este un artist complet şi a respectat toate detaliile. S-a îmbrăcat cu el şi se plimba pe la Ulpia Traiana Sarmiseghetuza. Era privit ca un ciudat cu fustă roşie, armură de metal şi cu un scut. La vreo doi ani alături istorici şi arheologi de la Cluj, în 2007 s-a înfiinţat asociaţia. La început au vrut să reconstitue Legiunea XIII Gemina care a fost la Apullum, adică la Alba Iulia. Şi-au dat seama că este ciudat să fie doar romani şi au făcut şi o trupă daci, iar ulterior i-am adus şi pe sarmaţi. Aşa ne-am dezvoltat. Eu am venit în asociaţie în 2009. Ştiam de ei, iar la o bere, două am spus că vin şi eu că-i fain. E o chestie extraordinară pe care mi-aş dori să o trăiască cât mai mulţi“, mai spune istoricul.
Citeste mai mult: adev.ro/oe0qrm