Marţi, 18 octombrie 2016, a avut loc la Râşnov ceremonia de deschidere a Centrului de Educaţie Schubz România în prezenta autorităţilor locale, organizaţii ale societăţii civile, administraţia Parcului Naţional Piatra Craiului, companii locale, reprezentanţi ai şcolilor şi universităţilor partenere. De asemenea au fost prezenţi reprezentanţi ai conducerii Deutsche Bundesstiftung Umwelt (DBU) şi Schubz Germania.
SCHUBZ România este o inițiativă a Centrului SCHUBZ Lüneburg din Germania și a Asociației Mioritics din România, finanțat de DBU. Echipa Centrului SCHUBZ România este alcătuită din experţi în domeniul educației ecologice, științelor naturii și al managementului de proiect, motivaţi să lucreze cu copiii şi tinerii pentru a sprijini o schimbare de atitudine şi comportament în societate.
SCHUBZ aduce în România metodele educaţionale interactive şi experienţiale dezvoltate şi testate în Germania şi în alte tări în care contactul cu natura este o parte esenţială a educaţiei pentru toate vârstele (ex.: explorare şi cunoaştere prin sinestezia simţurilor, laboratoare experimentale pentru înţelegerea proceselor naturale şi a celor economice, observaţii dirijate pe teren în cadrul potecilor educaţionale, lecţii deschise desfăşurate în natură, folosirea grădinilor ca material didactic şi spaţiu de învăţare). De asemenea Centrul oferă şi un spaţiu de învăţare prin stagii de practică pentru studenţi şi seminarii de formare în domeniul educaţiei pentru mediu.
În acest context, profesorii din judetul Brașov sunt invitați vineri, 21 octombrie 2016, la simpozionul „Educație pentru dezvoltare durabilă” în corpul K al Universității Transilvania din Brașov, str. N. Bălcescu nr 52. Simpozionul este organizat de Centrul educațional SCHUBZ Râșnov împreună cu Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității Transilvania din Brașov.
De asemenea, părinţii si copiii sunt invitaţi sâmbătă, 22 octombrie 2016, orele 11-16, la Ziua Porţilor Deschise la Centrul de Educaţie SCHUBZ România (strada I.L Caragiale nr. 7 Râşnov). În cadrul evenimentului vor fi organizate prezentări interactive ale programelor educative dezvoltate de Centru: Ateliere interactive, Pădure, Energie, Apă, Păsări, Pâine tradiţională, Plante aromatice.
Partenerii care susţin şi contribuie la dezvoltarea Centrului sunt: Universitatea Leuphana Luneburg (Germania), Universitatea Babeş-Bolyai Cluj, Universitatea Transilvania Braşov, Primăria Oraşului Râşnov, Şcoala Peter Thal, Fundaţia Propark, Asociaţia de Ecoturism din România, Administraţia Parcului Naţional Piatra Craiului, WWF România.
Pentru mai multe informaţii:
Luminiţa Tănasie – specialist comunicare şi educaţie, 0744163283.
www.schubz.ro