AGENDA CULTURALĂ, RÂȘNOV 2017

0
974

Va fi un an plin pentru comunitatea noastra: evenimente culturale, sportive, targuri, muzica. Fiecare week-end are personalitate. Va invitam sa ne fiti oaspeti la fiecare eveniment, in fiecare zi !

AGENDA CULTURALĂ, RÂȘNOV 2017
1. Concursul de încondeiat ouă, ediţia a X-a: 13 aprilie 2017
Locaţie: Școala Gimnazială nr. 2 „Peter Thal”
Organizator: Primăria Râşnov, Asociaţia Rosenau – Turism şi Dexion Storage Solution. www.primariarasnov.ro
2. Festivalul de Zup, ediţia a IV-a: 29 – 30 aprilie 2017
Locaţie: Valea Cetății
Organizator: Primăria Râşnov. www.primariarasnov.ro
3. Maialul Râșnovean, ediţia aVI-a : 19 – 21 mai 2017
Locaţie: Parc „Promenada Sisi”
Organizator: Goscom Cetatea Râșnov, Primăria Râşnov. www.primariarasnov.ro

4. Festivalul Rozelor, ediţia a IV-a: 2 – 5 iunie 2017
Locaţie: Piața Unirii, Cetatea Râșnov, Cinematograf „Amza Pellea”
Organizator: Primăria Râşnov și Asociația Mioritics. www.primariarasnov.ro, www.mioritics.ro.
5. Festivalul de Foarte Scurt Metraj „Tres Court”, ediţia a XIX – a: 9 – 11 iunie 2017
Locaţie: Cinematograf „Amza Pellea”
Organizator: Institutul Francez Român, prin Asociaţia Mioritics şi Primăria Râşnov. Parteneri: Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca și Ambasada Franţei în România. www.trescourt.ro, www.mioritics.ro.
6. Jocmania, ediția a VIII-a: 17 – 25 iunie
Locaţie: Piața Unirii, Cetatea Râșnov, Parc „Promenada Sisi”, Cinematograf „Amza Pellea”, Centrul SCHUBZ
Organizator: Primăria Râşnov și Asociaţia Mioritics. www.primariarasnov.ro, www.mioritics.ro.
7. Zilele Orașului Râşnov și Festivalul Național Ecvestru, ediția a XV-a: iulie 2017
Locaţie: Valea Cetăţii
Organizator: Primăria Râşnov. www.primariarasnov.ro
8. Festivalul Filmului Istoric Râșnov (FFIR), ediția a IX-a: 28 iulie – 6 august 2017
Locaţie: Cetatea Râșnov, Piața Unirii, Cinematograf „Amza Pellea”, Centrul SCHUBZ
Organizator: Primăria Râşnov și Asociaţia Mioritics, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie, TVR. www.ffir.ro
9. Rockstadt Extreme Fest, ediția a V-a: 10 – 13 august 2017
Locaţie: Valea Cetăţii
Organizator: Rockstadt Braşov. www.rockstadtextremefest.ro
10. Festivalul de Reconstituire Istorică, ediția a VIII-a: 17 – 20 august 2017
Locaţie: Cetatea Râşnov
Organizator: Asociaţia Mioritics şi Primăria Râşnov. www.mioritics.ro, www.primariarasnov.ro
11. Festivalul Vinului, ediția a II-a: octombrie 2017
Locație: Piața Unirii
Organizator: Primăria Râşnov.www.primariarasnov.ro

CONCURSUL DE ÎNCONDEIAT OUĂ, EDIŢIA A X-A: 13 APRILIE 2017
Povestea ouălelor încondeiate, la ceas aniversar
În Joia Mare, elevii de la școlile din Râșnov obișnuiesc să acorde o atenție deosebită tradiției încondeierii de ouă, în spiritul Sărbătorilor Pascale, participând la un concurs prin care își demonstrează talentul în acest meșteșug. Copiii, începători sau deja experimentaţi în arta încondeiatului, oferă o adevărată demonstraţie de îndemânare în această artă. Timp de patru, cinci săptămâni, ei se pregătesc în ateliere dedicate, la şcoală.
Evenimentul s-a născut la iniţiativa fostului profesor de religie Lucian Cazacu, iar în acest an a ajuns la ediția cu numărul 10, motiv pentru care organizatorii, Primăria Râşnov, Asociaţia Rosenau – Turism şi Dexion Storage Solution, pregătesc un program special pentru a marca aniversarea.

FESTIVALUL DE ZUP, EDIŢIA A IV-A: 29 – 30 APRILIE 2017
Zup, doar la Râșnov, în minivacanța de 1 mai
O tradiție specifică locului, „Festivalul zupului”, eveniment dedicat tuturor iubitorilor de cultură şi gastronomie, va fi organizat în acest an în preajma zilei de 1 Mai. Manifestarea a ajuns la cea de-a patra ediție şi se va desfășura în zilele de 29 și 30 aprilie pe Valea Cetății din Râșnov, unde echipele participante vor prepara cel mai dichisit zup la ceaun, în prezenţa unui juriu format din maeştri bucătari, care vor aprecia şi premia cea mai bună fiertură. Zupul e o tradiţie de sute de ani a locului, o tocăniţă pe bază de cartofi, ceapă şi slănină, pe care râşnovenii obişnuiau să o consume când mergeau la muncile câmpului. Slănina este principalul ingredient al zupului râşnovean tradiţional, însă reţeta originală a fost de-a lungul timpului îmbunătăţită şi modernizată.

MAIALUL RÂȘNOVEAN, EDIŢIA AVI-A : 19 – 21 MAI 2017
Petrecerea gospodarilor din Promenadă, tradiție seculară adusă în zilele noastre
În bogatul calendar de evenimente de peste an din Râșnov un loc special îl ocupă „Maialul de altădată”, o tradiţie a saşilor din întreaga Transilvanie. Petrecerea câmpenească era organizată îm urmă cu sute de ani în luna mai, în cinstea terminării anului şcolar, fiind totodată şi o sărbătoare a gospodarilor din oraş. Evenimentul a fost reînviat de Primăria Râşnov şi Goscom Cetatea Râşnov în anul 2012, ajungând în prezent la cea de-a șasea ediţie. Sărbătoarea râşnovenilor este programată pentru perioada 19-21 mai, locaţia petrecerii câmpeneşti urmând a fi parcul „Promenada Sisi”, unde vor avea loc spectacole de fanfară, muzică populară și ușoară, dansuri și alte surprize pregătite de organizatori.

FESTIVALUL ROZELOR, EDIŢIA A IV-A: 2 – 5 IUNIE 2017
Simbolul Râșnovului, sărbătorit la început de vară
Ajuns la a 4-a ediție, Festivalul Rozelor se va desfășura anul acesta în perioada 2 – 5 iunie 2017. Festivalul Rozelor este inspirat de trandafir, care este emblema istorică a oraşului. Manifestările incluse în programul festivalului se vor desfășura în cele mai importante locuri din oraş şi în Cetate. Programul acestei ediţii va cuprinde un târg de producători în Grădina Cetății, concerte şi ateliere pentru copii.
În cronicile şi documentele vechi, Râşnovul apare sub formele ,,Rosnou”, ,,villa Rosarum”, ,,Rosenau” şi ,,Rajnov”. Rădăcina toponimului pare a fi cuvântul ,,roz”, care înseamnă ,,roză”, ,,trandafir”, atât în limba latină, cât şi în limbile slavă şi germană. De altfel, încă din Evul Mediu, trandafirul a fost ales ca emblema aşezării.
Legenda întemeierii Râşnovului îi prezintă pe saşi alegând să stăpânească o vale plină cu tufe de trandafiri sălbatici. Dacă legenda romantică saxonă are vreo legătură cu realitatea istorică este greu de spus, moştenirea medievală îi oferă Râşnovului contemporan un blazon decorat cu unul dintre cele mai frumoase şi admirate simboluri ale istoriei: trandafirul.

FESTIVALUL DE FOARTE SCURT METRAJ „TRES COURT”, EDIŢIA A XIX – A: 9 – 11 IUNIE 2017
Maxim trei minute, pentru a-i impresiona pe cinefili
În perioada 9 – 11 iunie, Râșnovul va fi gazda celei de-a 19-a ediții a Festivalului de Foarte Scurt Metraj „Tres Court”, un eveniment unic în lume, având în vedere că promovează filmele de foarte scurt metraj, de maxim 3 minute, realizate de profesionişti confirmaţi sau de talente încă nedescoperite, uneori cu mijloace derizorii. Festivalul aduce în atenția publicului numeroase tinere talente şi promovează diversitatea culturală, de la Paris la Singapore, trecând prin Cluj – Napoca, Rio, Tel Aviv şi Ramallah. Din anul 2011 mai multe oraşe noi s-au alăturat reţelei, precum Bratislava, Sighişoara, Râşnov şi Sibiu. Acest Festival de film se adresează tuturor vârstelor, incluzând un modul de filme pentru copii. Evenimentul este organizat de Primăria Râşnov, Asociaţia Mioritics şi Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Ambasada Franţei din România.

JOCMANIA, EDIȚIA A VIII-A: 17 – 25 IUNIE 2017
Vacanța mare începe cu „Jocmania”
Așa cum s-a întâmplat în ultimii 8 ani, la începutul vacanței de vară, copiii din Râșnov, și nu numai ei, sunt așteptați la „Jocmania”. Ediția din acest an se va desfășura în perioada 17 – 25 iunie. Cei mici, dar și cei mari, care doresc să redescopere bucuria copilăriei, pot participa la ateliere creative de dimineaţa până seara, spectacole haioase de teatru de păpuşi, lumi incredibile în filme de animaţie, jocuri perpetuate peste secole, dansuri de prin toată lumea medievală şi muzică veche pe înserat.

ZILELE ORAȘULUI RÂŞNOV ȘI FESTIVALUL NAȚIONAL ECVESTRU, EDIȚIA A XV-A: IULIE 2017
Mare sărbătoare în iulie, la Zilele Râşnovului şi Festivalul Naţional Ecvestru
Într-unul din weekendurile lunii iulie va avea loc una din cele mai importante sărbători ale Râșnovului, timp de trei zile fiind așteptați mii de oameni, localnici și turiști la Zilele Orașului și Festivalul Național Ecvestru. Evenimentul va debuta cu tradiționala paradă de vineri după amiaza, la care vor participa călăreţi, trăsuri, maşini de epocă, majorete, cântăreţi şi sportivi din oraş. Sâmbătă și duminică, pe Valea Cetăţii vor ajunge cei mai frumoşi şi puternici cai veniţi din toate colţurile ţării, an de an fiind vorba de peste 100 de exemplare. Cu siguranță cea mai aşteptată probă din showul ecvestru, care a ajuns la a XV-a ediţie, va fi cea de tracţiune, la simplu și la dublu, de urmărit fiind și parada doamnelor sau cea a trăsurilor. De asemenea, participanţii vor putea asista şi la o serie de numere inedite de cascadorii cu cai, iar din programul Zilelor Râşnovului nu vor lipsi nici concertele.

FESTIVALUL FILMULUI ISTORIC RÂȘNOV, EDIȚIA A IX-A: 28 IULIE – 6 AUGUST 2017
„Brașov 1987”, în premieră la FFIR
Acum 9 ani, FFIR (Festivalul Filmului Istoric Râșnov) și-a propus să facă istorie, iar obiectivul a fost atins. Festivalul a crescut de la un an la altul și, în timp, a devenit mai mult decât un eveniment dedicat filmului, în program fiind inclusă Școala de Vară Astra, concerte, expoziții sau lansări de carte.
Festivalul aduce în România şi Europa de Est un nou concept festivalier. Fiecare ediţie are un concept clar şi abordează tematici istorice naţionale şi internaţionale corelate cu temele generale ale anului în curs. Ediția din anul 2017 se va desfășura în perioada 28 iulie – 6 august, iar una dintre temele principale ale FFIR și ale Școlii de Vară va fi Războiul de Independență din 1877. De asemenea, directorul Muzeului Județean de Istorie, istoricul Nicolae Pepene, a anunțat că anul acesta, la FFIR va fi proiectat, în premieră, documentarul „Brașov 1987”, realizat Muzeul Județean de Istorie Brașov și Televiziunea Română.

ROCKSTADT EXTREME FEST, EDIȚIA A V-A: 10 – 13 AUGUST 2017
Premiere, magie și metal la cel mai important festival de nișă din România
Eveniment relativ nou în agenda orașului Râșnov, Rockstadt Extreme Fest aduce mii de vizitatori în fiecare vară, fiind programat în 2017 în perioada 10 – 13 august. Locația rămâne aceeași, terenul de biatlon de la baza Cetăţii, dar ediția a V-a vine cu câteva premiere notabile. Astfel, pentru prima dată în istoria sa, festivalul care și-a câștigat locul de cel mai important eveniment anual pe nișa de metal din România, va avea patru capete de afiș, câte unul pentru fiecare zi de desfășurare. Totodată, este pentru prima dată când prima zi a festivalului va avea parte de concerte pe ambele scene, aşadar şi numărul formaţiilor participante va creşte. Între numele care au cofirmat prezența până în acest moment se numără Annihilator, Power Trip (SUA), Thread of Omen (Africa de Sud), Diamonds are forever, Give Em Blood sau Taine, această din urmă trupă urmând a susține un show special de 60 de minute. La fel ca şi precedentele ediţii, nu vor exista bilete pe zile, ci doar abonamente ce asigură accesul în toate cele patru zile ale festivalului. Abonamentele sunt disponibile până în 9 iulie, la preţul de 270 de lei. După această dată şi pe toată perioada festivalului, abonamentele costă 300 de lei. Biletele pot fi găsite pe site-ul oficial, www.rockstadtextremefest.ro.

FESTIVALUL DE RECONSTITUIRE ISTORICĂ, EDIȚIA A VIII-A: 17 – 20 AUGUST 2017
2017, anul în care se va reconstitui Războiul de Independență
Reconstituirea istorică este o modalitate relativ nouă de a prezenta evenimentele importante, dar și aspectele cotidiene din anumite epoci. Râșnovul a „intrat” pe aceasta piață în urmă cu opt ani, când, în localitate s-a desfășurat prima ediție a Festivalului de Reconstituire istorică, iar de atunci amploarea evenimentului a crescut de la an la an. De altfel, anul trecut, conceptul a fost preluat și de Brașov, în cadrul unui eveniment prin care s-a marcat împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.
Un astfel de festival are la bază istoria vie, un gen ce a apărut în cadrul arheologiei experimentale şi al muzeelor. În principiu, istoria vie poate fi redusă la oameni în costume care intră în şi ies din pielea unui personaj istoric pentru a arăta activităţile sale de zi cu zi (inclusiv meşteşuguri, istorisiri, muzică, gătit, lupte), improvizând pe marginea unui scenariu bazat pe fapte sau pe baza propriilor cunoştinţe. Ei se afişează trăind istoria, adesea într-un mediu 4D perfect autentic.
Reconstituirea istorică, pe de altă parte, este atunci când reconstitui un anumit moment din trecut. Jocul reenactorilor şi acţiunea sunt planificate şi/sau regizate şi există un scenariu (cu sau fără replicile efective) care trebuie urmărit.
Tema ediției din acest a festivalului, a explicat istoricul Nicolae Pepene, unul dintre organizatorii evenimentului, va fi Războiul de Independență din 1877, an în care România și a ieșit de sub stăpânirea otomană.

FESTIVALUL VINULUI, EDIȚIA A II-A: OCTOMBRIE 2017
Festivalul Vinului ar putea deveni o tradiție a Râșnovului
În 2016, odată cu inaugurarea noii piețe agroalimentare, la Râșnov s-a desfășurat prima ediție a Festivalului Vinului, eveniment la care au participat cele mai importante crame din România și Republica Moldova. De altfel, încă de anul trecut, reprezentanții mai multor crame și-au manifestat intenția de a participa la următoarea ediție, care, anul acesta, se va desfășura în luna octombrie, în Piața Unirii.

 

mai mult la :

www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1794458470880347&id=1788913328101528

Lasă un răspuns