Proba cailor putere a atras ieri mii de oameni la Râşnov

0
943

FESTIVALUL NAŢIONAL ECVESTRU, A XIV-A EDIŢIE. Anul acesta, la proba de simplu nu a fost „testată” doar forţa cailor, ci şi priceperea proprietarilor.

Crescători de cai din toată România au concurat ieri la „proba regină” a Festivalului Naţional Ecvestru de la Râşnov, eveniment care a ajuns la a XIV-a ediţie.

Ca în fiecare an, la concurs proprietarii şi-au putut înscrie caii la proba de dublu sau simplu. Ideea acestei probe este simplă: într-un interval de timp, caii trebuie să tragă un buştean pe o distanţă cât mai lungă. Totuşi, spre deosebire de ediţiile anterioare, acum proba de simplu a venit cu o noutate. Pe prima porţiune a traseului, calul trebuia să tragă un singur buştean, după care trebuia legat al doilea, bineînţeles, dacă ajungea în timpul alocat la el. „Unul dintre buştenii pentru proba de simplu are 500 de kilograme, iar cel de-al doilea în jur de 750 de kilograme. Concursurile de simplu în acest format se desfăşoară în mai multe zone din România, iar prin acest format, pe lângă forţa cailor se poate vedea şi măiestria celor care îi conduc, pentru că trebuie să se mişte foarte repede când leagă cel de-al doilea buştean”, a declarat viceprimarul Râşnovului, Liviu Butnariu.

Festival Ecvestru (75)
Pentru proba de dublu, timpul alocat fiecărui concurent a fost de 3 minute, iar pentru cea de simplu de patru minute.

Concurs maraton, rezultate strânse

Probele de tracţiune a început în jurul orei 11.30 şi s-au încheiat aproape de ora 17.30, spectacol pe care l-au privit, pe Valea Cetăţii din Râşnov, mii de localnici şi turişti. La proba de dublu au participat 13 echipaje, iar la cea de simplu au fost înscrişi 31 de cai. Proba de simplu a fost cea mai palpitantă, mai ales în ultima parte, când au fost cei mai buni cai. La un moment dat, primul loc era împărţit de doi cai. De altfel, unul dintre organizatori, Gheorghe Ducar, a afirmat  că la ediţia din acest a fost un număr record de participanţi. „Pe lângă faptul că au fost mulţi concurenţi, anul acesta au fost şi mulţi cai foarte buni. Până anul acesta, diferenţa dintre primele trei locuri a fost destul de mare, însă acum rezultatele au fost strânse”, a declarat Ducar.

http://www.bzb.ro/stire/proba-cailor-putere-a-atras-ieri-mii-de-oameni-la-rasnov-a101796

Lasă un răspuns