Rămas bun, Dor Geta Popescu! Tânăra alpinistă a fost condusă pe ultimul drum de familie şi de sute de oameni

0
678

Dor Geta Popescu, alpinista care a murit în tragedia din Retezat, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Sute de oameni au venit, alături de familie, pentru a-şi lua rămas bun de la fata de 14 ani. Slujba de înmormântare nu s-a ţinut în biserică, ci în aer liber, la cimitir, pentru că Geta a iubit natura.

Sute de oameni au veni astăzi să o conducă pe ultimul drum pe Dor Geta Popescu, alpinista care a pierit în tragedia din Retezat. Alături de familia Popescu, la înmormântare a fost astăzi şi familia Gulacsi, buni prieteni, care şi-au pierdut şi ei fiul, pe Erik, în aceeaşi avalanşă. Bella Gulacsi a venit la înmormântare în cârje alături de soţia sa şi de fiica sa, Karla, care a fost şi ea sâmbătă pe munte. Cu ochii în lacrimi şi cu durere de nedescris în cuvinte au găsit puterea să fie alături de prietenii lor care trec prin aceleaşi momente cumplite.  Niciuna dintre familii nu a făcut vreo declaraţie, iar oamenii au cerut discreţie. Familia Gulacsi a ales ca trupul lui Erik să fie incinerat, iar cenuşa sa va fi împrăştiată pe vârful muntelui. Ceremonia va fi una privată.

Familia, prietenii şi cunoscuţii au adus astăzi mii de crizanteme albe la catafalcul Getei. Tot alb a fost şi sicriul în care a fost îngropată tânăra de 14 ani. Familia a decis ca slujba de înmormântare să nu aibă loc în biserică, ci în aer liber la cimitir pentru că fata a iubit natura. Pe cruce a fost pus numele din acte al alpinistei. Îi plăcea să i se spună Geta, dar o chema Medina. În faţa cortegiului funerar prietenii surorii ei, Crina Coco Popescu au purtat poza Getei, dar şi aranjamente florale în care au fost puse bileţele cu recordurile ei. „Sun aici toate recordurile ei, succesele ei, toate ascensiunile pe care le-a făcut şi de care era tare mândră“, au spus tinerii care purtau pe braţe coşurile de flori.

Dacă luni seara şi marţi seara la priveghi, Ovidiu Popescu nu a fost prezent, astăzi a venit la înmormântare direct la cimitir pentru a-şi conduce fiica pe ultimul drum. Decizia sa nu a fost comentată de familie. Apropiaţii spun însă că durerea este mult prea mare. „Ovidiu este distrus. Nu a avut puterea să o vadă aşa pe Geta. De aceea a venit doar astăzi. Este transfigurat, simte o durere fără margini care orice părinte care îşi pierde copilul. Cei care au copii pot înţelege acest lucru“, a spus un apropiat al familiei.

Pe toată durata slujbei Ovidiu Popescu, fosta soţie şi fiica s-au ţinut de mâini şi au plâns-o pe Geta. Alături de ei au fost rudele, prietenii şi localnicii din Râşnov unde familia locuieşte. La înmormântare a venit şi Cătălin Benrenghi, coordonatorului grupului de 51 de persoane, grup aflat pe munte în timpul tragediei şi care a acordat primele îngrijiri victimelor.

Oamenii din Râşnov sunt încă şocaţi de tragedie. „Este o mare durere în sufletul acestor oameni. Nu este durere mai mare decât să îşi duci copilul la groapă. Dumnezeu să o ierte“, a spus o localnică.

„Suntem alături de familie în aceste moment cumplite. Am venit să aducem un ultim omagiu. Am văzut că s-au scris multe, fiecare poate avea o părere. Dumnezeu este singurul care poate judeca. Să le dea putere să treacă peste această tragedie“, a spus un alt localnic.

Ziua de ieri a fost declarată zi de doliu la Râşnov, iar autorităţile locale au anunţat că îi vor acorda Getei titlul de cetăţean de onoare al oraşului, post mortem.

Muntele care i-a dat recordurile i-a luat şi viaţa

Dor Geta Popescu era considerată alpinista fenomen a României. Avea în palmares opt recorduri mondiale şi unul european. Dor Geta Popescu a obţinut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Până atunci, recordul era de 12 ani şi 6 luni şi era stabilit de sora ei, în anul 2007. Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei. Şi în acest caz, Geta a depăşit recordul surorii ei stabilit în iulie 2008.

În decembrie 2015, Dor Geta Popescu a reuşit să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893de metri) la doar 12 ani depăşind din nou recordul surorii ei din 2008. În luna februarie a anului 2016 a obţinut un alt record mondial de vârstă, când a urcat pe Aconcagua (6960 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sus. A depăşit astfel un record deţinut încă din 2002 de o sportivă din America. A reuşit în luna mai 2016 să doboare două recorduri mondiale de vârstă într-o singură lună, după ce a atins vârful Denali din Alaska şi Pico de Orizaba din Mexic.

Dor Geta Popescu era legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, este campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011. Deţinea titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă. A mai fost desemnată cel mai bun alpinist de altudine al anului 2015 şi din nou în 2016.

mai mult la :  adevarul.ro

Lasă un răspuns