Scandal de proportii la Rasnov: 27 de pini ar urma sa fie taiati

0
904

Din cauza unei cioate putrezite care a cazut pe sina liftului cu cremaliera din Rasnov si a spart geamul cabinei, autoritatile locale vor sa rada de pe fata pamantului 27 de pini. Inarmati cu drujbe, mai multi angajati ai unei firme si-au facut sambata aparitia in zona pentru a taia copacii. Din fericire, reprezentantii Asociatiei APORT au reusit sa-i opreasca si sa-i determine sa nu puna la pamant pinii.

In urma cu 2 saptamani a cazut o cioata putrezita pe sina de la lift si a spart geamul la cabina. Pe acest considerent, Primaria Rasnov a facut raport ca sa fie taiati pinii. Imediat Ocolul Silvic a trimis o firma care sa taie 27 de pini ce sunt deja marcati. Numai ca acesti copaci sunt sanatosi.De ce sa tai copacii cand se pot foarte bine gasi alte solutii. De ce solutia este drujba cand sunt si alte metode. Avem cabluri de ancorat, de ce sa apelam la drujbe? 

 Azi dimineata, o firma de taieri a venit cu un contract semnat in 28 Oct 2016 sa taie 27 de copaci marcati – care zice-se ar fi uscati si exista pericolul sa cada pe sine deteriorandu-le. Ca atare, am cerut angajatilor firmei de taiere sa nu inceapa actiunea si sa revina saptamana viitoare dupa ce noi, APORT vom fi discutat cu proprietarul padurii (Biserica Evanghelica) cu Ocolul silvic si cu Primaria Orasului Rasnov. Acestia au plecat asa cum am solicitat. Saptamana viitoare APORT va avea discutii cu toti factorii implicati.  Eu nu vreau sa-i las sa taie pinii. Le dau solutii, vin cu variante. Suntem dispusi sa ajungem si la un protest daca se ia aceasta masura drastica„, a precizat Liliana Stakenburg, vicepresedinte Asociatia APORT.

Ce spune viceprimarul orasului Rasnliftul-inclinatov?

Potrivit viceprimarului Liviu Butnariu, copacii au fost marcati si trebuiau sa fie taiati cu mult timp in urma, mai ales ca zona a fost scoasa din fondul forestier. ” Liftul este amplasat in vegetatie, dar trebuie asigurata o zona de protectie. Plus ca zona este scoasa de sub fondul forestier. Din cate stiu acest copaci trebuiau sa fie taiati inca de la inceputul proiectului. S-a scos la licitatie. Deci oricum ar fi fost taiati. Asa s-a intamplat acum ca sa cada unul peste cabina si sa sparga geamul. S-a intamplat noaptea, dar ganditi-va daca se intampla acest lucru ziua cand in lift s-ar fi aflat turisti. Totusi, cei de la Ocolul Silvic sunt in masura sa ia decizii cu privire la acest aspect, nu noi de la Primaria Rasnov„, a explicat Liviu Butnariu, viceprimarul orasului Rasnov.

http://www.transilvania365.ro/scandal-de-proportii-la-rasnov-27-de-pini-ar-urma-sa-fie-taiati/

Lasă un răspuns