VIDEO. Turnul bisericii evanghelice din Rotbav s-a prabusit cu tot cu orologiu si clopotele

0
889

Turnul bisericii evanghelice din Rotbav s-a naruit cu totul azi-noapte. Localnicii stiau ca biserica e subreda iar turnul putin inclinat, insa nimeni nu se astepta sa se prabuseasca.

Biserica veche de peste 700 de ani era incadrata in lista monumentelor istorice de clasa A, dar statutul de pe hartie nu i-a fost de folos in realitate: nu a fost consolidata. Odata cu prabusirea turnului, au fost distruse si cateva elemente importante ale bisericii.

Reprezentanul Bisericii Evanghelice: „S-a distrus orga, s-a distrus ceasul si alte obiecte patrimoniale de valoare dar nu ne-am asteptat deloc sa se intample aici la Rotbav”.


Cladirea apartine bisericii evanghelice, care sustine ca nu a gasit fonduri pentru consolidare. O solutie ar fi fost sa o treaca in adiministrarea primariei.

Prefectul Judetului Brasov: „Ar fi o idee foarte buna de a se trece aceste fortificatii in patrimoniul primariilor pentru ca au resursele cu care sa investeasca si sunt direct interesati pentru ca pot deveni puncte de atractie turistica.”

Din pacate, situatia nu e deloc singulara: in urma cu o saptamana, si turla Bisericii din Roades, tot monument istoric, de secol XIV, s-a daramat partial.

Biserica Evanghelica are in proprietate si administrare peste 160 de locase de cult medievale, majoritatea fortificate, toate foarte valoroase.

Lasă un răspuns