Râşnovul ar putea „omologa” un grătar pentru deşeuri

0
776

La intrarea în localitate, pe pârâul Ghimbăşel, se va realiza o amenajare care să oprească gunoaiele. Este un proiect pilot care ar putea fi utilizat de Sistemul de Gospodărire a Apelor Braşov pentru avizarea unor lucrări similare şi în alte localităţi.

Oraşul Râşnov va fi prima localitate din România în care se va instala, de-a latul pârâului Ghimbăşel, un grătar care să colecteze deşeurile aduse de apă. Acest dispozitiv, a explicat viceprimarul oraşului, Marieana Ducar, urmează să fie instalat la intrarea în localitate, după podul dinspre Predeal, iar lucrările vor fi executate în acest an. Reprezentanta Primăriei Râşnov a precizat că în zona respectivă, înainte de a se instala acel grătar, trebuie dislocată o insulă. „Dispozitivul va opri deşeurile care vin dinspre Predeal. Pentru realizarea acestei amenajări, Primăria Râşnov are sprijinul Sistemului de Gospodărire a Apelor Braşov, care, în situaţia în care proiectul va avea rezultate benefice, va realiza procedura de avizare în baza datelor obţinute de la Râşnov. „Amenajări asemănătoare au mai fost realizate doar în anii 1940, în zona Vidraru, de către germani. Practic, la noi se va realiza un proiect pilot. Dacă va fi un succes, modelul nostru va fi replicat şi în alte localităţi din ţară, care se confruntă cu această problemă”, a precizat Marieana Ducar.

Ghimbăşelul, „eliberat” de 20 de tone de gunoi acumulate în doar patru luni
Instalarea unui astfel de grătar vine în contextul în care, an de an, de cel puţin două ori, albia pârâului este ecologizată, fiind strânse atât gunoaiele aduse de apă, cât şi cele aruncate de unii dintre localnici.
Anul acesta, în intravilanul oraşului, pârâul Ghimbăşel a fost ecologizat de trei ori: în 22 martie – de Ziua Mondială a Apei, în 18 mai – de Ziua Voluntarilor în Luna Curăţeniei şi în 9 septembrie. La ultima acţiune, desfăşurată la patru luni după cea din luna mai, au participat peste 100 de persoane, de la salariaţi ai Primăriei Râşnov şi ai Goscom, la beneficiarii de ajutoare sociale, care trebuie să efectueze ore de muncă în folosul comunităţii. De asemenea, a dat o mână de ajutor şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Braşov. Viceprimarul Râşnovului, Marieana Ducar, a precizat că în 9 septembrie „recolta” a fost bogată. În total, de pe malurile pârâului şi din apă s-au strâns 20 de tone de gunoaie. „Am găsit PET-uri şi alte deşeuri de plastic, îmbrăcăminte putredă, saltele sau cauciucuri. Din fericire, spre deosebire de anii trecuţi, nu am mai găsit multe resturi din construcţii ”, a explicat Ducar.


http://www.bzb.ro/stire/rasnovul-ar-putea-omologa-un-gratar-pentru-deseuri-a116597

Lasă un răspuns