Centrul Râşnovului a fost transformat în zonă pietonală

0
1064

Oraşul Râşnov este printre puţinele din ţară care are un tunel rutier subteran. Cu fonduri europene, primăria a modificat complet centrul oraşului. Zona centrală a devenit pietonală, iar dedesubt a fost construit un tunel de 300 de metri pentru traficul rutier. Lucrările au durat un an şi jumătate şi au readus aerul istoric oraşului. Piaţa centrală, transformată în pietonală, a fost pavată cu piatră cubică şi a fost reamenajată, astfel încât aici să fie instalate terase şi să fie organizate evenimente.

Centrul oraşului Râşnov a fost transformat în piaţă pietonală, iar traficul a fost direcţionat în subteran. Aici a fost construit un tunel şi o parcare pe sub zona pietonală. Lucrările au durat un an şi jumătate. În total, 18.000 de metri cubi de pământ au fost excavaţi, adică sproape 1.000 de camioane. S-au turnat 7.000 de metri cubi de beton.

Tunelul are aproximativ 300 de metri lungime, iar parcarea cuprinde 100 de locuri. Proiectul a fost realizat după cele mai moderne standarde de siguranţă.

„În tunel sunt montaţi senzori de fum şI de apă. În cazul unui posibil pericol, aceşti senzori transmit mesajul către panoul de comandă. Iar de aici, informaţia este transmisă automat, către dispeceratele poliţiei şI ale pompierilor”, Mirela Palcu – reporter Digi24.


Lucrările au fost destul de dificile, spun autorităţile, şi asta cu atât mai mult cu cât piaţa centrală e înconjurată de clădiri vechi de sute de ani. Iar din cauza trepidaţiilor produse de forări, exista riscul ca zidurile să cedeze.

„Înainte de a începe lucrările efective la parcarea subterană şI la pasaj a trebuit deviate absolut toate reţelele, apă, canalizare pluvială, menajeră, gaz, a trebuit pe toată zona perimetrală, toată reţelistica deviată”, Ilie Olteanu – şef birou investiţii, Primăria Râşnov.

Proiectul a costat 4 milioane de euro, bani europeni. Doar 2% a fost confinanţarea primăriei Râşnov. Acum, autorităţile locale vor să impună şi reguli noi pentru proprietarii clădirilor din centru.

„Toţi cetăţenii care deţin proprietăţi care sunt în mediul privat să treacă la o restaurare a lor, după o anumită regulă. De asemenea, toate aceste firme care unele dintre ele sunt făcute la voia întâmplării, să existe o grafică care să fie implementată în toată zona centrală”, Adrian Veştea – primarul oraşului Râşnov.

Cei mai încântaţi sunt localnicii care spun că în weekend-uri mai ales oraşul devenea tot mai aglomerat iar găsirea unui loc de parcare era o adevărată aventură.

„Acum merge, fiindcă dacă nu mai circulă maşinile, e o treabă foarte frumoasă”, localnic.

„Chiar îmi place. Da, da! S-au băgat cablurile pe dedesubt, sunt o minune”, localnic.

Numărul turiştilor care vizitează Râşnovul este în creştere de la an la an. Numai anul trecut, în staţiune au fost peste 300.000 de vizitatori. Parcarea şi pasajul vor fi deschise şoferilor de săptămâna viitoare. Parcarea va fi gratuită.

www.digi24.ro

Lasă un răspuns