Cetatea Râşnovului „va fi altfel”. Când va intra în cetate, turistul se va simţi ca în anul 1400

0
758

Primăria a început implementarea proiectului cu finanţare europeană ce vizează restaurarea completă a monumentului istoric de importanţă naţională.

După 7 ani de la preluarea de la investitorul italian, printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cetatea de la Râşnov va intra într-un amplu program de reabilitare cu bani europeni, vizată de lucrări fiind Incinta de vest, cunoscută şi sub numele de Cetatea de Sus. Contractul de finanţare a fost semnat la sediul  Agenţiei de Dezvoltare Centru în data de 30 iunie, iar ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, primarul Râşnovului, Liviu Butnariu, şi directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, au prezentat detaliile proiectului.

„După finalizarea investiţiei, toată cetatea va fi reabilitată, iar tot ceea ce s-a construit ilegal înainte va fi demolat. Practic, cetatea îşi va recăpăta aspectul pe care îl avea la început, iar când va intra în cetate, turistul se va simţi ca în anul 1400. Implementarea acestui proiect este un beneficiu pentru noi, fiindcă va încheia un program mai amplu ce a vizat întreaga zonă, din care mai fac parte liftul pe plan înclinat, parcarea subterană şi centrul istoric, parcul cu dinozauri. Reabilitarea Incintei de Vest a cetăţii aduce un plus de imagine Râşnovului, având în vedere că prin acest proiect se vor reface mai multe turnuri vechi, iar monumentul «va fi altfel» decât este acum”, a declarat Butnariu.

Potrivit contractului de finanţare, valoarea totală a proiectului „Restaurarea, conservarea şi valorificarea durabilă a Cetăţii Râşnov (Incinta de Vest) şi crearea infrastructurii conexe” este de 16.004.094,84 lei, din care 15.237.465,98 lei reprezintă asistenţa nerambursabilă, iar contribuţia Primăriei Râşnov este de 766.628,86 lei (2% din valoarea eligibilă). Perioada de implementare a proiectului este de 38 de luni de la data semnării contractului de finanţare, lucrările propriu-zise urmând a dura 26 de luni.
Potrivit primarului oraşului Râşnov, Liviu Butnariu, anul acesta este alocat procedurilor, respectiv organizării licitaţiei pentru elaborarea proiectului tehnic, pregătirii acestui document şi, ulterior, derulării procedurii de achiziţie a constructorului, şantierul urmând a fi deschis în anul 2018.

El a reamintit că acest proiect va completa intervenţiile în regim de urgenţă, realizate în mandatul fostului primar Adrian Veştea, imediat după ce monumentul a revenit Râşnovului.

mai mult la . :  http://www.bzb.ro/stire/cetatea-rasnovului-va-fi-altfel-cand-va-intra-in-cetate-turistul-se-va-simti-ca-in-anul-1400-a113489

Lasă un răspuns