Cinematograful din Rasnov „Amza Pelea”

0
914

Cinematograful din Rasnov, renovat in urma cu citiva ani, va purta de acum inainte numele indragitului actor Amza Pellea. Autoritatile locale au considerat ca acest gest este unul normal, dat fiind ca actorul a jucat in multe filme celebre turnate in vechea cetate a orasului. Anuntul oficial a fost facut in cadrul Festivalului de Film Istoric care se desfasoara in aceasta saptamina la Rasnov.

Gestul rasnovenilor de a da numele lui Amza Pellea cinematografului din oras inseamna foarte mult pentru rudele acestuia dar si pentru locuitorii din Bailesti, locul natal al marelui artist. Drept dovada, la eveniment au participat fiica actorului, Oana Pellea, surorile lui Amza, care au avut aparitii foarte rare in public pina acum, nepoti si stranepoti veniti special in Romania din America pentru aceasta zi si chiar primarul din Bailesti.


Amza Pellea este unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti actori romani. A acoperit in cariera lui o gama larga de personaje de film. A emotionat prin unele din rolurile sale din filme precum „Osinda” sau „Atunci i-am condamnat pe toti la moarte” dar a si adus veselie si zimbete in sufletele romanilor prin roluri precum cel din filmul „Nea Marin miliardar” si prin sketchurile lui in care il interpreta pe „Nea Marin”, haiosul oltean din Bailesti.

Anul acesta se implinesc 30 de ani de cind Amza a parasit aceasta lume. Avea atunci virsta de doar 52 de ani. Pentru a marca acest eveniment, organizatorii Festivalului de Film Istoric de la Rasnov i-au dedicat o zi intreaga marelui artist, care a fost omagiat prin organizarea unei expozitii foto in interiorul cetatii, prin proiectarea mai multor filme artistice si documentare cu si despre Amza, dar si prin prelegeri sustinute de Oana Pellea si criticul de film Tudor Caranfil.

Lasă un răspuns