Peştera Valea Cetăţii Râşnov, o opţiune pentru a învinge canicula printr-o ieşire în natură

0
1359

Dacă vreţi să faceţi o ieşire în natură cu toată familia – compusă din persoane de toate vârstele, dar să fie şi ceva spectaculos totodată, puteţi opta pentru o drumeţie la Râşnov (judeţul Braşov), cu destinaţia „Peştera Valea Cetăţii”.

eţi merge pe un drum într-un cadru feeric, uşor de parcurs „la pas” din centrul oraşului Râşnov, în mai puţin de o oră. Puteţi ajunge mai repede cu un mijloc de transport, dar pierdeţi tot farmecul unei excursii relaxante. Până la urmă, urmăriţi un obiectiv turistic, nu să ajungeţi la timp la serviciu!

O dată ajunşi în faţa peşterii, vă odihniţi puţin pe băncuţele de lemn, aşteptând şi alţi turişti cu care veţi explora împreună, însoţiţi de un ghid. Intrarea se face la oră fixă şi la jumătatea orei.

Astfel, intraţi într-un monument al naturii, aflându-se într-o zonă protejată din Masivul Postăvaru, monument vechi de milioane de ani.

Ghidul Alin Mocanu (video) ne spune că este o peşteră tânără din punct de vedere geologic, de „doar” două milioane de ani, însă formată într-un loc foarte vechi, într-o rocă jurasică, de 60-70 de milioane de ani. Tot el ne spune că este o peşteră foarte mică, ce măsoară doar 958 de metri lungime, din care amenajată pentru vizitare pe aproximativ 270 de metri.

Totuşi, Peştera Valea Cetăţii este una dintre cele mai frumos amenajate peşteri din Europa, fiind iluminată cu leduri (să nu deranjeze liliecii care trăiesc aici), are scări din fibră de sticlă, balustrade, pasaje şi bare de protecţie.

Temperatura în Peşteră nu depăşeşte 12 grade, aşa că indicat ar fi să aveţi o bluză în plus la voi, chiar dacă afară este foarte cald.

sursa :  http://www.mytex.ro/stiri/276-turism/526286-video-brasov-pestera-valea-cetatii-rasnov-o-optiune-pentru-a-invinge-canicula-printr-o-iesire-in-natura.html

 

Accesul în aria naturală protejată se face cu mijloace auto, bicicleta sau pe jos. Accesul cu mijloace auto se face dinspre șoseaua DN1E Brașov-Poiana Brașov-Râșnov, urmând Valea Cetății, până la confluența ei cu Valea Fundata, unde la kilometrul 19,4 există o parcare special amenajată pentru deservirea ariei naturale protejate. Din Râșnov până  la confluența cu valea Fundata sunt 1.6 km, iar din Poiana Brașov până în același punct sunt 6.4 km. Accesul cu bicicleta și pe jos se poate face din parcarea amenajată, urmând drumul sau poteca de acces amenajată în lungul văii Fundata sau pe traseele turistice ori tematice dinspre Poiana Brașov, Peștera Valea Cetatii a fost deschisă pentru prima dată în 1949, când o explozie hidraulică a îndepărtat umplutura care o astupa și producând o imensa viitură pe valea Fundata, bolovanii antrenați de aceasta putând fi și acum văzuți în lungul văii.  În 1954, un grup de tineri din Râșnov au reușit să pătrundă în peșteră prin această deschidere. Margareta Dumitrescu și Traian Orghidan au realizat primul studiu complex al Peșterii Valea Cetății în 1958 și au publicat descrierea și schița peșterii, indicând o lungime a acesteia de 270 m. În 1981, o echipă a clubului de speologie „Emil Racoviță” din București topografiază 857 m dispuși pe 36 m denivelare. În 1988 și 1989 se mai adaugă 63 m, respectiv 38 m, cu o denivelare de 38,5 m și o dezvoltare de 958 m. De la aceastaă  dată,  pestera a suferit un continuu  proces de distrugere, datorat accesului necontrolat a diverșilor vizitatori. Din 2010, aria naturală protejată Peștera Valea Cetății a fost atribuită în custodia SC EMS Cave SRL de către Ministerul Mediului și Pădurilor și procesul de deteriorare a formațiunilor rămase neatinse a fost din fericire stopat, începându-se demersurile pentru amenajarea peșterii prin folosirea de tehnologie de ultimă generație.

Astfel, peștera a fost deschisă spre vizitare de către public după ce a fost restaurată  și amenajată. Peștera se încadrează în categoria cavităților cu ventilație unidirecțională. Sensul curentului de aer se inversează în funcție de sezon: ascendent în regim de iarnă și descendent în regim de vară. În trei sectoare ale peșterii, la intrare, în sectorul destinat turismului de masă și în sectorul destinat turismului speologic specializat, au fost montate data logger-e pentru monitorizarea continuă a temperaturii și umidității relative. Se monitorizează,  de asemenea, și concentrația de CO2 din peșteră. Datele obținute sunt corelate cu numărul de vizitatori și frecvența vizitelor, pentru a evalua impactul turistic asupra mediului subteran.

Sala Mare, cel mai important spațiu din peșteră, atinge 58 metri pe direcția VE și 42 m pe direcția aproximativ perpendiculară. Concrețiunile de pe podea se extind și în ramura vestică a sălii. Tavanul sălii Mari și-a păstrat relativ intactă gama de stalactite, diverse ca aspect si dimensiuni. Pereții sunt acoperiți în general cu scurgeri de calcit. În jumătatea SV a sălii există mari blocuri prăbușite. Tot aici se remarcă un planșeu stalagmitic, cu grosimi de 10 – 40 cm, situat între cotele -24 m în amonte si -31 m în aval.

Din extremitatea vestică a Sălii Mari pleacă spre SV o galerie ce se transformă în tub de presiune cu tavanul și pereții plini de forme de săpare prin coroziune. Podeaua este acoperită cu nisip și pietriș. În interiorul peșterii, datorită degradării la care a fost supusă aceasta în ultimele decenii, mai pot fi întâlniți doar liliecii. Abundența și diversitatea acestora este scăzută. În prezent a fost semnalată o singură specie : Rhinolophus ferrumequinum, reprezentat de indivizi izolați.

Program de vizitare: Vara (7apr- 22 oct): 10.00 – 20.00; Iarna (22 oct -7apr): 10.00 – 18.00.

Vizitarea se face din 30 în 30 de minute începând cu ora fixă și numai însoțiți de ghid.

Lasă un răspuns