Primarul Adrian Ioan Vestea : Ziua Eroilor la Râsnov

0
633

Ziua Eroilor nu are semnificația unui discurs despre învingători și învinși. Această zi comemorativă dă înțelesuri istoriei, iar acestea, împărtășite copiilor și nepoților noștri, vor genera, la rândul lor, noi conținuturi cultului eroilor.
Este bine să înțelegem importanța cultului eroilor atât la nivelul comunității locale, cât și în context european.
Cultul eroilor nu se referă numai la acte de vitejie și îndeplinirea datoriei față de Patrie. Cultul eroilor stă și sub semnul suferinței, tragediilor, eroilor căzuți pe pământ străin, al orfanilor și văduvelor de război.
În spatele cultului eroilor se află istoria și credința creștină.
În sacrificiul eroilor noștri se găseşte nădejdea bucuriei de mâine, forţa poporului nostru de a renaşte şi a trăi în demnitate şi bunăstare, în ţara minunată ce i-a fost hărăzită, dar și înțelepciunea de a ierta.
Cine își cunoaşte istoria, va înţelege trecutul mai bine. Va vedea ce greşeli a făcut fiecare generaţie şi va şti că din lecţiile trecutului doar cei ce-l cunosc pot învăţa.


Credința creștină ne cere să iertăm greșiților noștri. În această zi sfântă a Înălțării Domnului trebuie să ne aplecăm cu recunoștință în fața crucilor mormintelor eroilor noștri, însă să nu uităm să respectăm mormintele eroilor străini care își dorm somnul de veci în pământul Râșnovului. Cimitirele, mormintele și monumentele Eroilor de pe teritoriul orașului nostru sunt spații sacre, indiferent de religie, origine sau etnie.
Să nu uităm că în Râșnov de puțin timp a fost așezată crucea ultimului erou căzut pe câmpul de luptă. Claudiu Chira și-a dat viața pentru Patrie în pământ străin. Claudiu nu a plecat să cucerească ceva sau în căutarea gloriei, ci pentru a-și face datoria față de țară, respectând un jurământ militar. El a luptat pentru pacea noastră !

Avem datoria de onoare de a respecta cultul eroilor și avem datoria creștinească de a îngriji mormintele eroilor cunoscuți și necunoscuți. Dar oare nu avem și datoria de a învăța din tragediile istoriei și din jertfa eroilor ?

Dumnezeu să ne dea înțelepciunea să nu mai repetăm greșelile trecutului !
Dumnezeu să odihnească în pace eroii !

Christos s-a Înălțat !

Adrian Ioan Vestea

Lasă un răspuns