Ion Adămuţă este şeful Salvamont Râşnov şi cabanier al cabanei Mălăieşti, în masivul Bucegi. Strică trei perechi de bocanci pe an pentru că merge în 3 luni cât merg alţii în 4 ani. Și tot nu se satură de munte. O explicație ar fi: „civilizaţia e pe munte, jos e jungla”, spune Ion Adămuță.

Totuși, nu-i plac gunoaiele de pe munte. Cabana este situată în Valea Mălăiești, la altitudinea de 1720 m, pe versantul nordic al masivului.

80 la sută dintre cei care ajung aici sunt oameni de munte, 20 la sută ajung din întâmplare sau nu au ce căuta acolo, spune cabanierul salvamontist.

Tariful de 5 lei pregătit de autorități și pentru Parcul Național Bucegi va afecta turismul, mai crede Ion Adămuță. “În loc să atragem oamenii spre munte, îi alungăm”, mai spune el.

În ceea ce privește intervențiile din zonă ca salvamontist, cele mai frecvente sunt în perioada martie – aprilie. Pentru că atunci “jos e cald, iar sus e gheață”.

Și pentru că la munte a venit deja iarna, stratul de zăpada depășind 40 de centrimetri încă de săptămâna trecută, Ion Adămuță ne amintește și cum se merge pe munte în această perioadă.

Lasă un răspuns