Culinariada – un program-pilot al Euro-Toques România destinat bucătarilor-liceeni, ajunge și la Râșnov

0
708

Euro-Toques România a lansat un proiect-pilot extrem de util și necesar, pentru pregătirea viitorilor bucătari, în contextul în care, pe piața muncii din România, există un deficit acut de forță de muncă în acest sector.

Potrivit președintelui Asociației Euro-Toques România, „Culinariada” va face parte din portofoliul de proiecte al Institutului Național de Gastronomie și va fi cuprins în lista cu strategiile pe termen lung. Următoarea etapă a „Culinariadei” va avea loc la Liceul Tehnologic din Râșnov, la jumătatea lunii decembrie.

„Noi ne-am propus un proiect comun cu anumite licee și colegii din România. Se numește «Culinariada», este un proiect prin care noi, bucătarii, venim și vă prezentăm niște tehnici de gătire, pregătirea unui bufet aniversar – de exemplu. Una dintre teme va fi prevenirea globalizării în industria alimentară – un subiect deosebit de important, poate cel mai important la ora actuală, pe plan mondial.

La Sfântu Gheorghe, am pregătit un bufet festiv care va fi compus din patru piese: vorbim despre o linie de preparate cu pește, o linie de preparate cu brânzeturi și două linii cu produs local. Am realizat cu elevii cele 300 de piese de fingerfood utilizând produsele tradiționale din carmangeria «Regelui Ciolanelor», Kovacs Mihaly, puse în valoare intr-o versiune modernă! Proiectul nostru a unit cu succes cele 3 entități din obiectiv: elevul, bucatarul și producatorul local! Doamna Tordai Carmen ne-a oferit contextul ideal, Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși, din Sfântu Gheorghe – Covasna!

În urma demonstrației, elevii noștri au înțeles ca utilizarea produselor locale și regionale reprezintă un obiectiv al noului curent lansat de Comunitatea Europeană a Bucătarilor! Acest exercițiu pe care l-am făcut noi cu preparatele domnului Mihaly Kovacs stă la bază, la ora actuală, la sistemul de evaluare pentru cei care obțin stelele Michelin, în Europa. Deci, la ora actuală se pune foarte mare accent pe exploatarea și utilizarea produsului local, bineînțeles, pe punerea lui în valoare prin tehnici moderne sau prin moduri de preparare sau de expunere moderne”, ne-a declarat președintele Euro-Toques România, Radu Zărnescu.

Executive chef Vasile Spînu, celebru pentru participările și premiile obținute în competiții profesionale de profil, a prezentat viitorilor bucătari tendințele din domeniu: „Bucătăria veche revine în actualitate – mă refer aici la conceptul de «Slow cooking» – gătitul la foc mic. Noi acum o numim bucătăria «Sous-vide», dar, pe vremuri, părinții noștri terminau o mâncare în 3-4 ore. În zilele noastre, terminăm o ciorbă în 40 de minute, dar înainte se fierbea la foc mic și tendința este să revină acel stil: adică gătirea la foc mic, pentru ca produsele să nu își piardă din proprietate, iar astfel se unesc între ele toate gusturile”.

Directorul Liceului Tehnologic “Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, membru al Asociației Euro-Toques România, prof. Carmen Tordai, a anunţat că, în program, au fost implicați, în total, peste 50 de elevi.

Culinariada – un program-pilot al Euro-Toques România destinat bucătarilor-liceeni, ajunge și la Râșnov

Lasă un răspuns