Proiectul prin care producătorii de film ar urma să primească facilităţi fiscale pentru peliculele turnate în România ar putea aduce beneficii de milioane atât imaginii ţării cât mai ales economiei.
În anul 2002, la Râşnov s-a turnat „Cold Mountain“. Pentru mai bine de jumătate de an, împrejurimile oraşului au devenit adevărate platouri de filmare unde vedete precum Nicole Kidman, Jude Law sau Renee Zellweger şi-au depus candidatura la premiile Oscar.
Deşi doar cea din urmă a primit statueta, „Cold Mountain“ s-a dovedit un mare succes. Atât pentru producători, care s-au bucurat de încasări peste aşteptări, cât şi pentru imaginea României sau economia locală. Sute de localnici au fost implicaţi direct în filmări, în timp ce mulţi alţii, probabil de ordinul miilor, au devenit furnizori de bunuri şi servicii. Veniturile tuturor au crescut considerabil, banii primiţi de tâmplari, şoferi sau ghizi pentru câteva zile de muncă fiind la nivelul salariului mediu lunar din zonă. De alfel, scria Capital în acea perioadă, un procent de 20% din cele peste 80.000.000 de euro, cât a fost bugetul total al filmului, a fost cheltuit pe serviciile puse la dispoziţie de români. Pentru un oraş în care industria era pe butuci, prezenţa cineaştilor americani a reprezentat o gură de oxigen.
Iar, dacă pe termen scurt s-au văzut doar beneficiile financiare, pe termen lung, prin promovarea unor peisaje de excepţie, Râşnovul a câştigat enorm la capitolul imagine. Cea mai bună dovadă este că turismul a devenit astăzi unul dintre pilonii economiei locale. Ei bine, această poveste de succes nu s-a mai repetat la un asemenea nivel în România. De-a lungul timpului s-au mai turnat în ţara noastră câteva filme străine, dar cu bugete mai mici şi cu actori care ieşiseră de ceva vreme din prim-planul box-office-ului american. În schimb, producţii cu bugete mari au ajuns în ultimii ani în state precum Ungaria, Cehia sau Croaţia.
mai mult la : http://www.capital.ro/legea-care-pune-romania-pe-harta-cinematografiei-mondiale.html