Istorie live la Râşnov şi în Cetate/ de Andreea Chiriac Hentea. Galerie FOTO

0
761

Un scriitor celebru spunea cândva că, în timp ce „istoricii ne spun ce s-a întâmplat în lume, romancierii ne spun cum au fost simţite toate acele lucruri”. A şaptea ediţie a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov (desfăşurată în perioada 31 iulie – 9 august 2015) îmbină reuşit ambele ipostaze, ba chiar le unifică printr-o a treia dimensiune, exprimată de filmul istoric, care, îmbinând acurateţea istoriei cu metafora scriiturii, dă viaţă unor imagini deseori zguduitoare, din stirpea celor care se imprimă definitiv pe retină.

Muzică sub cerul înstelat

Să asculţi Mozart, Haydn, Dvorjak, Bartók, dar şi Nino Rota şi Ennio Morricone între zidurile unei cetăţi medievale, interpretaţi dumnezeieşte de „RTE ConTempo Quartet”, patru români superbi, dăruiţi cu har, graţie, umor, inteligenţă, care au cucerit lumea cu muzica lor, au susţinut numeroase turnee mondiale şi peste 1.200 de concerte în 46 de ţări, au cântat în faţa Papei Ioan Paul al II-lea (care i-a şi încântat şi i-a onorat, după cum povesteau, dăruindu-le o emoţionantă cronică muzicală ad-hoc), a prinţului Charles, dar şi a Angelei Lansbury, a Anjelicăi Huston sau a lui Nelson Mandela. S-a întâmplat la Râşnov.

Câte şanse sunt, iarăşi, de a te delecta, în interiorul sacru şi auster al Bisericii Evanghelice Râşnov, cu muzică germană de factură sacră şi profană, ce încearcă să ne sugereze influenţele geo-politice asupra culturii muzicale, în cadrul programului „Conexiuni şi disensiuni în muzica germană”, în care vocea sopranei Ruxandra Cioranu dialoghează răpitor cu orga însufleţită de acordurile îngereşti ieşite din mâinile Irinei Năstase şi cu accentele grave ale violoncelului mânuit de Andrei Kivu? Cum răsună oare grădina Cetăţii Râşnov la acordurile de blues oferite de inconfundabilul Vali Răcilă (supranumit „Sir Blues”), în tandem cu pianistul Raul Kusak? Cunoscătorii ştiu prea bine că laudele sunt prea puţine şi prea sărace în asemenea caz… Şi, pentru variaţie, aceeaşi grădină a Cetăţii Râşnov fiind, la mică distanţă, gazdă a concertului trupei „Robin and the Backstabbers”, acei tipi inspiraţi şi inimitabili pe care, o dată auziţi la Radio Guerrilla, unde au avut numeroase single-uri nr. 1 numai de pe albumul de debut, „Bacovia Overdrive, vol. I: Stalingrad” (nu aveţi cum să nu vă amintiţi de „Vânătoarea regală”, „Soare cu dinţi”, „Sat după sat” sau „Iguana făcătoare de minuni”, de exemplu) e imposibil să ţi-i mai scoţi din minte. Şi asta după ce, tot în grădina Cetăţii Râşnov, superbia filmului suprarealist a fost evocată cu ingeniozitate în cadrul spectacolului de film şi muzică, în fapt un puzzle intitulat „C’est réaliste un puzzle surréaliste?”, care aducea în prezent trei filme reprezentative pentru avangardismul european în cinema, amintindu-ne la ce visau dadaiştii şi Urmuz, cu mult înainte de era digitală…

 

Istorie live la Râşnov şi în Cetate/ de Andreea Chiriac Hentea. Galerie FOTO

Lasă un răspuns