Mangalita, rasa de suine pe care a mizat un crescator din Rasnov: preparatele din carne le vinde in propria ferma agroturistica

0
878

Acum jumatate de secol, Romania se putea mandri ca detine efective de aproape un milion de exemplare de suine Mangalita, o rasa recunoscuta pentru carnea sa frageda, cu un colesterol pozitiv. Din cauza prolificitatii reduse, precum si a timpului indelungat de ingrasare, crescatorii romani s-au reprofilat catre alte rase de porci. Cu toate acestea, exista o serie de fermieri care au decis sa investeasca in continuare in suinele de Mangalita, punand pe primul loc valorificarea.

Un asemenea exemplu am regasit la Rasnov, judetul Brasov, acolo unde Mihai Cristolovean si-a construit o ferma agroturistica, in cadrul careia valorifica produse din carne de Mangalita din propriul efectiv.

„Am cumparat primii porci de Mangalita in primavara anului trecut si am inceput sa-i inmultim. Ne-am dorit foarte mult sa realizam o ferma agroturistica, mai ales ca in locul in care ne aflam noi a fost terenul bunicilor. La randul lor, si ei au crescut Mangalita. Avand in vedere ca valorificarea e destul de dificila, faptul ca putem sa oferim produse din carne turistilor este deja un atu important pentru noi. Cel mai important aspect este insa ca printr-o crestere extensiva, carnea de Mangalita este de o calitate superioara. Avem in prezent un efectiv format din 8 adulti, 16 tineret”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Mihai Cristolovean, administratorul fermei agroturistice „Floare de Maces”.

Porcul de Mangalita se creste relativ usor, nefiind pretentios la hrana. De asemenea, suinele din aceasta rasa sunt recunoscute pentru rezistenta mare la boli. Un dezavantaj insa poate fi prolificitatea scazuta, precum si perioada de ingrasare mai mare.

mai mult la :  www.stiriagricole.ro

Lasă un răspuns