Obiceiuri de An Nou, păstrate de sute de ani la Râşnov

0
749

Zoritorii au colindat de Crăciun şi fac bal după Anul Nou
Aşa cum spune tradiţia de decenii sau chiar secole, tinerii necăsătoriţi din Râşnov vor începe noul an cu un moment de joc şi voie bună, Balul Zoritorilor. Pregătirea acestuia este însă una minuţioasă şi a început încă din zilele de Crăciun, pe 25 şi 26 decembrie flăcăii colindând pe la toate casele din localitate. Ceata zoritorilor a participat la slujba de Crăciun, la finalul căreia au primit binecuvântarea preotului, iar apoi au pornit colindul tradiţional, reluat a doua zi, dis de dimineaţă.

La casele unde ceata a fost bine primită, înainte de a pleca, s-a cântat „O, ce veste minunată!”, iar după ce au colindat fiecare casă, zoritorii s-au adunat din nou în centrul oraşului, unde au pus la cale balul şi au făcut socoteala banilor strânşi, cu care se plăteşte orchestra şi se închiriază sala. Petrecerea propriu zisă va avea loc sâmbătă, 14 ianuarie 2017, la Restaurantul Centru Nord, unde atmosfera va fi întreţinută de formaţia „Elegant”, iar la finalul „chefului”, înainte de a pleca fiecare către casa lui, flăcăii vor mai cânta o dată colindul străvechi.

Căluşarii joacă în prima duminică după Sfântul Ion
O altă tradiţie a Râşnovului, Balul Căluşarilor, va avea loc ca în fiecare an, însă nu la data obişnuită, 26 decembrie, ci în prima duminică după Sfântul Ion. Astfel, peste 200 de persoane sunt aşteptate să urmărească spectacolul care va fi deschis de „Căluşarii veterani” şi „Junii Râşnovului”, începând cu ora 12.00.

În continuarea balului va avea loc tradiţionalul dans „Romana” al fetelor, un alt obicei al locului ce datează de peste 100 de ani, precum şi un moment artistic oferit de micuţii de la Ansamblul „Mugurelul”. Petrecerea va continua până după miezul nopţii, cu Sârba, Brâul, Fecioreasca sau Căluţul oltenesc, dar şi alte dansuri. „Ceva detalii ce ţin de organizare ne-au împiedicat să ne întâlnim în a doua zi de Crăciun, dar aceasta nu înseamnă că nu ducem tradiţia mai departe. Cel mai probabil, Balul se va desfăşura la restaurantul Centru-Nord, unde ne-am văzut şi în ultimii ani”, ne-a spus Dumitru Bucşa, organizator al Balului Căluşarilor. Aceasta este una din tradiţiile importante ale râşnovenilor, „Steagul Căluşarilor”, moştenit de la Societatea de Lectură Română (fondată în 1896), fiind purtat de conducătorul căluşarilor atunci când acesta intră pe scenă pentru a conduce dansul.

http://www.bzb.ro/stire/obiceiuri-de-an-nou-pastrate-de-sute-de-ani-la-rasnov-a106518

Lasă un răspuns