Oraşul Râșnov : Pasajul subteran din centrul istoric al Râșnovului a fost inclus într-un proiect cultural de promovare a artei urbane

0
1160

De la tradițional la lumea în viteză a zilelor noastre.

Pasajul subteran din centrul istoric al Râșnovului a fost inclus într-un proiect cultural de promovare a artei urbane, concept propus Primăriei Râșnov de catre arhitecții care au venit cu această soluție pentru crearea unei identități vizuale pentru acest perimetru. Zidurile pasajului se vor transforma practic într-o galerie de artă în aer liber, iar lucrarea de pictură murală a fost selectată într-un concurs de idei în care s-au prezentat trei proiecte distincte.

„În ideea unui concept unitar al centrului orașului, dar și în cea a bogatului calendar de evenimente culturale pe care îl are Râșnovul pe perioada sezonului estival, am gândit, în paralel cu Festivalul de Film Istoric, realizarea unui așa zis festival al picturii murale. De altfel, nu doar în centru, ci și în alte zone din oraș, există astfel de locuri vitregite, «carii» ce au nevoie de o identitate. Acesta spune că acțiunile ar trebui să se repete în fiecare vară sau la doi ani, pentru ca picturile să fie împrospătate sau refăcute, dându-se astfel șansa și altor artiști să se exprime. Ne dorim ca artiștii să poată fi văzuți la lucru de către publicul din Râșnov, iar acesta să reprezinte un nou punct în calendarul de evenimente al orașului”,
– arhitect Dorin Ștefan

Comisia care a selectat proiectul artistic care să dea „viață și culoare” zidurilor pasajului a inclus reprezentanți ai Primăriei, dar cel mai important cuvânt de spus l-au avut specialiștii. Arhitectul Dorin Ștefan este singurul arhitect român din Catalogul Mondial de Arhitectură, e râșnovean de loc, cunoaște cu atât mai mult orașul cu cât s-a implicat recent în proiecte de arhitectură locale. A aplicat și a câștigat la licitație realizarea proiectului DALI pentru reabilitarea Casei de Cultură. „Proiectul fațadei Casei de Cultură este unul de refacere, a fost realizat după un studiu istoric și va respecta întocmai modelul original”, a rezumat acesta.

Pentru primul proiect artistic de artă urbană pentru pasajul subteran din centrul Râșnovului, câștigătoare a fost desemnată una din propunerile semnate de Lucian Sandu Milea, arhitect și pictor.
Conceptul propus are ca punct de plecare realitatea clădirilor existente în oraș, partea istorică, și face trecerea, odată cu coborârea în pasaj, către lumea modernă, aflată mereu în mișcare.
„S-a plecat de la realitatea clădirilor existente, se coboară în pasaj și se intră în poveste, cu clădirile pictate. Sunt două componente ale picturii murale. Una statică, pentru zidurile expuse privirii pietonilor, și una în mișcare, pe culoarul subteran, doar cu trafic auto, acolo unde picturile intră în dinamică, pentru că altfel se văd lucrurile în mers, din mașină. Practic, va fi o trecere de la atmosfera caldă pe care o oferă casele din Râșnov la o altă lume, cea a lucrurilor văzute din mișcare. Culorile sunt pastelate, inspirate de locuințele râșnovenilor. Ele se văd prin oraș, turcoaz, verdele vegetal, etc.
Din proiectul inițial al pasajului subteran au rămas expuși pereții mulați, cu grinzile de coronament deasupra. Aspectul este de beton monolit și s-a căutat o soluție pentru el, cu atât mai mult cu cât prezența acestui pasaj este în centrul orașului, iar el capătă o valoare aparte. Astfel, a trebuit integrat printr-un gest cultural. Este, practic, și turnura pe care a luat-o orașul în ultimii 30 de ani, de la o urbe industrial prăbușită, la dezvoltare pe partea cultural-turistică”
– Lucian Sandu Milea, arhitect și pictor, autor al proiectului selectat.

„Odinioară, graffiti-ul reprezenta o formă de revoltă a pictorilor care nu aveau loc în muzee și expoziții, dar a devenit foarte la modă și este aproape instituționalizat. Echipa pe care am ales-o acum are un istoric în această nișă. Am realizat împreună astfel de lucrări la Colegiul Național «DR. I. Meșotă» din Brașov sau pe strada Verona din București, unde au loc foarte des astfel de acțiuni. Oricine este, însă, binevenit la viitoarele noastre astfel de acțiuni, dacă are un background în pictura murală”, a precizat arh. Dorin Ștefan.
La fel ca pasajul subteran din Râșnov, strada Verona din București a fost aleasă ca spațiu de exprimare artistică, de promovare a artei urbane, iar aici picturile se schimbă în fiecare an, pe perimetre și/sau teme distincte.
Un proiect asemănător realizat de echipa Lucian Sandu Milea este și Piațeta Sfântului Ioan din Brașov, unde a fost redată o poveste medievală a urbei, tot în urma unui concurs de idei, din comisia care a ales soluția făcând parte proprietarul clădirii, un arhitect și reprezentanți ai Asociației Carpaterra, inițiator al proiectului.

Proiectul de la Râșnov va fi finalizat în aproximativ două săptămâni.

Oraşul Râșnov

Lasă un răspuns