Prima școală românească din Râșnov, salvată de la prăbușire și transformată în muzeu cu bani europeni

0
748

Primăria Râșnov pregătește documentaţia prin care va solicita o finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020, Axa 13.1 „Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în orașele mici și mijlocii din România”, pentru salvarea clădirii în care a funcţionat prima școală românească din localitate. După ce clădirea va fi restaurată, în ea se va amenaja un muzeu al orașului.

Proiectul este acum în etapa de pregătire a documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii (DALI), apoi se vor pregăti și celelalte documente necesare obţinerii banilor europeni. Aceste demersuri sunt făcute după ce Primăria Râșnov a preluat imobilul de la Biserica Ortodoxă, în luna octombrie 2017, procedurile de reglemnetare a situaţiei juridice fiind finalizate la începutul lunii august 2018.

Potrivit primelor estimări ale specialiștilor pentru consolidarea, restaurarea și reamenajarea clădirii va fi nevoie de 3.983.584 lei, inclusiv TVA, iar în cazul în care cererea de finanţare prin POR va fi acceptată, Primăria Râșnov va suporta 2% din valoarea cheltuielilor eligibile, restul de 98% reprezentând cofinanţarea acordată de Uniunea Europeană.

În prezent, fosta școală, o clădire simbolică pentru oraș, nu mai este funcţională, fiind abandonată de mai mulţi ani. Imobilul este într-o stare avansată de degradare, cu zone de construcţie prăbușite sau în pragul colapsului. „Având în vedere starea acestei clădiri, sunt necesare o serie de intervenţii structurale pentru punerea în siguranţă din punct de vedere seismic, pentru refacerea finisajelor interioare și exterioare, reabilitarea termică a clădirii, reabilitarea și refacerea instalaţiilor aferente clădirii. De asemenea, proiectul prevede realizarea de plafoane false pentru asigurarea unui iluminat corespunzător funcţiunii de muzeu, transformarea podului în mansardă și recompartimentări interioare, necesare amenajării muzeului”, a precizat primarul Liviu Butnariu.

http://gazetaderasnov.ro/evenimente.html

Lasă un răspuns