Sfântul Nicolae, mare hram celebrat cu paroh nou la Râşnov

0
768

Hramul celor două biserici „Sfântul Nicolae” din Râşnov a fost celebrat joi, în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente religioase de peste an din oraş. Ca în fiecare început de iarnă, pe 6 decembrie, la biserica nouă, enoriaşii s-au adunat în număr mare, iar liturghia a fost slujită de către patru dintre cei cinci preoţi parohi din oraş. Între aceştia şi pr. Cornel Puşcariu, noul paroh al Parohiei I Râşnov (biserica nouă „Sfântul Nicolae”), de la data de 1 noiembrie.

Cu prilejul hramului, Râşnovul a primit şi mesajul Înalt Prea Sfinţiei Sale, Laurenţiu Streza, arhiepiscop al Sibiului şi mitropolit al Ardealului, iar apoi s-a oficiat un parastas pentru cei plecaţi dintre noi.
Ceremonia s-a încheiat cu procesiunea care datează încă din 1890, biserica fiind înconjurată de toţi credincioşii prezenţi, iar icoana Sfântului Ierarh Nicolae fiind purtată de către primarul Liviu Butnariu şi de către Victor Rusu, consilier parohial la parohia Râşnov I.

„Este o zi specială pentru comunitatea noastră, un obicei păstrat de generaţii întregi. Oamenii au participat ca de fiecare dată în număr mare şi m-am bucurat să văd acest lucru. «La mulţi ani!» tuturor celor care poartă numele Sfântului Nicolae, dar în aceeaşi măsură tuturor râşnovenilor”, a declarat primarul Liviu Butnariu.

Situată la o culme de deal distanţă de cetatea medievală şi considerată prima ctitorie a Basarabilor în Transilvania, „Biserica românească de piatră” sau Biserica „Sfântul Nicolae” a fost construită în 1384, fiind cel mai vechi edificiu ortodox din Ţara Bârsei. A fost secole de-a rândul, centrul cultural şi spiritual al comunităţii, însă spaţiul a devenit insuficient pentru o comunitate devenita majoritară în Râşnov după anul 1850. Astfel, în perioada 1875-1878 a fost ridicată biserica nouă.

http://www.bzb.ro/stire/sfantul-nicolae-mare-hram-celebrat-cu-paroh-nou-la-rasnov-a132586

 

Lasă un răspuns