Comunicat de presă – Festivalul de Film și Istorii Râșnov

0
1015

Avanpremiera ‘Brașov 1987. Doi ani prea devreme’ încheie cea de-a 9-a ediție a FFIR

Festivalul de Film și Istorii continuă la Râșnov cu filme de renume, concerte, expoziții și prelegeri, până pe 6 august. În acest weekend, organizatorii au pregătit pentru pasionații de istorii, din culisele economiei și politicii mondiale, producții precum The Big Short, The Rise of ISIS, documentarul How to change the world sau clasicul american Wag the dog, cu Dustin Hoffman și Robert De Niro, concerte și discuții despre fake news și hipsters cu jurnaliști de renume, scriitori și lectori universitari. Avanpremiera ‘Brașov 1987. Doi ani prea devreme’ va încheia cea de-a 9-a ediție a FFIR.

‘În al doilea weekend al Festivalului de Film și Istorii Râșnov, am propus celor prezenți o combinație de documentare provocatoare, o serie de producții noi și clasice care ilustrează cu succes temele din acest an. Până în ultima zi de festival, facem posibile întâlnirile cu personalități precum profesorul universitar Liviu Papadima, jurnalistul Cătălin ștefănescu, jurnalistul Teodor Tiță și scriitorul Marius Chivu, care vor dezbate subiecte de la utilizarea fake news în scopuri politice până la evoluția subculturii hipster’ a declarat Mihai Dragomir, coordonatorul Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov.

Din programul zilei de vineri, 4 august, nu trebuie ratat filmul The Siege, despre războiul din fosta Iugoslavie și asediul asupra capitelei Bosniei, Sarajevo. Tot vineri rulează documentarul We are Legion, despre evoluția asociației de activiști și hack-eri Anonymous, care au ajuns să inventeze concepte precum terorism cibernetic, urmat de prelegerea ‘Fake news: Arme de seducție în masă’, între 16:00 — 18:00, la Cinema Amza Pellea, avându-i invitați pe lectorii Mircea Barbu, Alexandru Macoveiciuc și jurnalistul Teodor Tiță. De la 18.00, poate fi văzut Wag de Dog, un clasic american, cu Dustin Hoffman și Robert de Niro în roluri principale, despre manevre politice și fabricarea unui război care să acopere scandalul din jurul unui candidat electoral. Începând cu 19:00, în cadrul expoziției ‘Doi prieteni. Trei săptămâni în Anzi’ cei doi autori, scriitorul Marius Chivu și filologul Marius Rădoi, ne vor face părtași la making-of-ul fotografiilor și vor semna autografe. Programul zilei va fi completat, la Cetatea Râșnov, de discuția ‘Hippies Yuppies Hipsters’, alături de lectorii Liviu Papadima, Cătălin Ștefănescu — jurnalist, Marius Chivu — scriitor și moderat de Daniel Coman — jurnalist TVR.

Ziua de sâmbătă va aduce o serie de documentare și producții noi precum The rise of ISIS, The Big Short, filmul despre declanșarea crizei economice pe Wall Street, și documentarul How to Change the World, povestea pionierilor care au fondat Greenpeace și au definit mișcarea verde moderna˘. De la 21.00, va fi proiectat Hidden Figures, filmul care spune povestea ascunsă a femeilor afro-americane matematicieni care au contribuit la ascensiuea agenției spațiale NASA. Seara se încheie cu concert acustic Travka, de la 20.00, la Cetatea Râșnov.

Duminică, în ultima zi de festival, de la 15.00, la Cinema Amza Pellea, are loc avanpremiera Brașov 1987. Doi ani prea devreme, produs de Muzeul de Istorie Brașov și Televiziunea Română, în regia lui Liviu Tofan, la care echipa festivalului a asigurat documentarea și producția executivă. Este cea mai amplă documentare asupra momentului istoric din 15 noiembrie 1987 de la Brașov și va putea fi urmărit și pe 15 noiembrie la Televiziunea Română. Cel mai recent film al regizorului român Radu Mihăileanu, Povestea iubirii, va încheia seria de proiecții din această ediție de festival.

Programul integral poate fi accesat pe site-ul oficial http://www.ffir.ro/ro/editia-2017/program/.

Caietul program este disponibil la http://www.ffir.ro/ro/caiet-program/.

Detalii de ultimă ora despre invitați și atmosfera festivalului sunt de găsit pe https://www.facebook.com/filmsiistoriirasnov/

Despre Festivalul de Film și Istorii Râșnov

10 zile în Cetatea Râșnovului.

Fără covor roșu, fără fițe, fără isterie, fără breaking news.

Ca să înțelegi ce ți se întâmplă!

Subiecte relevante, filme deștepte, lectori carismatici, public inteligent, dezbateri memorabile, concerte sofisticate, clădiri venerabile, cântări exuberante, răcoarea nopților carpatine, expoziții, standuri de cărți.

Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov (FFIR) a apărut în anul 2009 din dorința valorificării unui capitol important al cinematografiei locale și mondiale, dar și din nevoia de a produce în spațiul public românesc discuții despre teme al căror impact temporal depășeste efemeritatea clipei. S-a născut astfel un eveniment unic pe piața culturală românească în care Istoria și Filmul Istoric stârnesc gânduri și pasiuni, informează și emoționează, ridică întrebări și dezbate răspunsuri. O întâmplare proaspată și relaxată, care înțelege să mixeze în chip firesc rigoarea și umorul.

‘Cu opt ediții la activ, FFIR face deja parte din identitatea culturală a Râșnovului, marcând spectaculoasa ascensiune a orașului transilvan în topul național al destinațiilor cultural-turistice (peste 400.000 vizitatori pe an). Mai multe detalii sunt disponibile la www.ffir.ro.

Roxana Dănăilă, Media Associate

Golin Romania

Mihai Dragomir, Coordonator

Festivalul de Film și Istorii Râșnov

www.facebook.com/filmistoricrasnov

www.ffir.ro

 

 

Lasă un răspuns